Hronika

Optužnica protiv bivšeg rukovodstva firme "Bosnaplod" iz Brčkog

Optužnica protiv bivšeg rukovodstva firme "Bosnaplod" iz Brčkog
Foto: Ilustracija | Optužnica protiv bivšeg rukovodstva firme "Bosnaplod" iz Brčkog

BRČKO - Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Nedžada Levića (54) iz Brčkog i Enesa Imamović (67) iz Maoče zbog osnovane sumnje da su zloupotrebom položaja ili ovlaštenja u "Bosnaplod" d.d. Brčko u dužem vremenskom periodu nanijeli štetu ovom preduzeću, dok su Leviću i drugim subjektima pribavili korist.

Oni su optuženi da su od 2003. do 2012. godine sačinjavali lažne i fiktivne knjigovodstveno-računovodstvene dokumente prikazujući na taj način da je poslovanje "Bosnaplod" d.d. bilo zakonito i uspješno.

Nedžadu Leviću, kao direktoru, a Enesu Imamoviću kao šefu računovodstva ovog preduzeća, stavljaju se na teret brojne zloupotrebe položaja ili ovlaštenja kojima su "Bosnaplod" d.d. i njegovi radnici oštećeni, dok je pribavljena korist prvooptuženom Leviću, te Zemljoradničkoj zadruzi "Maoča" i "Natural Food" d.o.o. kojima je istovremeno rukovodio.

Optužnicu u 13 tačaka i blizu dvije hiljade materijalnih dokaza o krivičnom djelu zloupotrebe položaja ili ovlaštenja (iz člana 377 stav (3) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) i krivotvorenja službene isprave (iz člana 383 stav (1) Krivičnog zakona), Tužilaštvo Brčko distrikta BiH dostavilo je nadležnom sudu na daljnji krivični postupak.

Optužnica, kojom je podnesen prijedlog za oduzimanje imovinske koristi od prvooptuženog u iznosu većem od 400.000,00 KM, u cjelosti je potvrđena pred Osnovnim sudom Distrikta.

(Klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije