Hronika

Optužnica protiv tri osobe zbog navođenja na prostituciju i pranja novca

Optužnica protiv tri osobe zbog navođenja na prostituciju i pranja novca
Foto: Ilustracija | Optužnicu protiv tri osobe zbog navođenja na prostituciju i pranja novca

SARAJEVO - Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv tri osobe u predmetnu kodnog naziva "Twins 1" za međunarodno navođenje na prostituciju u pranje novca.

Tužilac iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, ekonomski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv dvojice državljana Bosne i Hercegovine od kojih je jedan rođen u Njemačkoj i državljanina Turske, također rođenog u Njemačkoj.

Optuženi se terete da su, tokom 2015.,2016., i 2017. godine, stupali u kontakt sa djevojkama u BiH i Hrvatskoj , mlađe životne dobi, koje su se nalazile u teškom imovinskom stanju i socijalnom položaju, te su ih navodili, nagovarali i podsticali na pružanje seksualnih usluga za novac kao i organizovali pružanje istih na području Austrije i Njemačke.

U optužnici se navodi da su optuženi izrađivali profile djevojaka na internet stranicama na njemačkom govornom području, u njihovo ime komunicirali sa potencijanim klijentima na njemačkom jeziku, te dogovarali datume, vrijeme i mjesto pružanja seksualnih usluga.

Žrtve u ovom kaznenom djelu bile su u teškom položaju s obzirom da se radilo o osobama mlađe životne dobi, koje su se nalazile u državama i gradovima koje ne poznaju, nisu poznavale jezik na njemačkom govornom području a njihove usluge su oglašavane na internet stranicama koje u izvornom prijevodu glase "kupi me", saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Optuženi su od žrtava uzimali značajan iznos dobijenog novca, te je istragom utvrđeno da je počinjenjem kaznenih djela u dužem vremenskom peridu, ostvarena nezakonita imovinska korist u iznosu većem od 350.000 evra, od čega su značajan iznos uzimali optuženi.

Optuženi se terete i da su novac dobijen počinjenjem kaznenih djela, koristili za kupovinu skupocjenih automobila te koristili za privatne potrebe.

Ova optužnica jedan je segment aktivnosti u okviru akcija "Twins" i "Pismo", a rad na predmetima se nastavlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije