Hronika

Optužnica za "Lutku" iduće sedmice - na meti više od 30 kriminalaca

Optužnica za "Lutku" iduće sedmice - na meti više od 30 kriminalaca
Optužnica za "Lutku" iduće sedmice - na meti više od 30 kriminalaca

BANJALUKA - Posebni odjel Tužilaštva BiH za organizirani kriminal najdalje do sredine naredne sedmice Sudu BiH podnijeće optužnicu protiv više od 30 pripadnika nekoliko zločinačkih organizacija, razbijenih u združenoj policijskoj operaciji "Lutka" 12. septembra prošle godine, saznaju "Nezavisne".

Na optužnici, koja je već napisana, naći će se, između ostalih, Darko Elez, vođa ganga iz Istočnog Sarajeva, koji trenutno u Srbiji izdržava zatvorsku kaznu za drugo krivično djelo, kao i mnogi pripadnici njegove i drugih zločinačkih organizacija iz BiH, osumnjičeni za ubistva, otmice, iznude, pljačke i trgovinu narkoticima.

Izvor "Nezavisnih" iz Tužilaštva BiH potvrdio je naša ranija saznanja da optužnica neće obuhvatiti Nasera Keljmendija, osobu s američke "crne liste", koji je bijegom na Kosovo dan pred početak operacije "Lutka" i dalje nedostupan bh. pravosuđu. Keljmendi, za kojeg se vjeruje da je jedan od najvećih narko-bosova u Evropi, ne može biti optužen jer ga Tužilaštvo nije saslušalo, međutim ova vrsta "amnestije" samo je privremenog karaktera.

"Mi blisko sarađujemo s EULEKS-om, imamo jake dokaze protiv Keljmendija i mogu vam potvrditi da će on biti naknadno optužen i da će mu biti suđeno, u BiH ili na Kosovu", kaže sagovornik "Nezavisnih" iz Posebnog odjela.

"Lutka" je, inače, jedan od najsloženijih i najvećih predmeta Tužilaštva BiH otkako ono postoji, što potvrđuje i informacija da će optužnica biti otkucana na stotinak stranica.

Posebni odjel Tužilaštva BiH arhivirao je čak 18 registratora u kojima su dokumentovani dokazi o najtežim krivičnim djelima. U pitanju je, između ostalog, šest ubistava, tri pokušaja ubistva te četiri razbojničke pljačke.

Kako saznajemo, jedno od rasvijetljenih ubistava je ono Ramiza Delalića Ćele, za koje je kao naručilac osumnjičen Naser Keljmendi, međutim zbog nedostupnosti glavnoosumnjičenog ono neće biti "tretirano" u ovoj optužnici.

Zbog nedostupnosti glavnoosumnjičenog ubistvo Ćele neće biti "tretirano" u optužnici

Osim Delalićevog, Tužilaštvo je uspjelo da rasvijetli i ubistva Vlatka Mačara, Radeta Magazina i Milana Vlaškića u Palama, Borisa Govedarice u Lukavici, kao i atentat na Zorana Goluba, zvanog Čarlama, u Istočnom Sarajevu.

Sva tri pokušaja ubistva odnose se na neuspjele atentate na Đorđa Ždralu, za koje će biti optužen Elez i njegovi ljudi.

Također, Elezov gang, prema nalazima istrage, vodio je glavnu riječ i u nekim od oružanih pljački koje je Tužilaštvo dokumentovalo. Najveća je pljačka Privredne banke Istočno Sarajevo 2006. godine, a "plijen" je iznosio 2,2 miliona eura, nakon čega je ova grupa (dvije godine kasnije) opljačkala i 668.000 KM iz "BH pošte" u Sarajevu. Tužilaštvo je, također, rasvijetlilo i pljačku 1,8 miliona KM Pavlović banke u Han Pijesku iz 2005, te također iz 2005. godine pokušaj krađe 2,2 miliona KM Nove banjalučke banke u Istočnom Sarajevu.

Zvanična istraga Tužilaštva BiH trajala je desetak mjeseci, a pokrenuta je nakon prve velike policijske akcije 12. septembra prošle godine, kada je na više lokacija uhapšeno 25 ljudi. SIPA i policija su u međuvremenu u nekoliko navrata uhapsili još nekoliko kriminalnih grupa, uglavnom pripadnika Elezovog klana.

 

Detalji optužnice

30      i više osoba na optužnici

100    stranica

18      registratora dokaza

6        ubistava rasvijetljeno

3        pokušaja ubistva

4        razbojničke pljačke

6,9     miliona KM opljačkanog "plijena"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije