Hronika

Osuđen Husein Rošić, bivši premijer USK

Osuđen Husein Rošić, bivši premijer USK
Foto: Ustupljena fotografija | Osuđen Husein Rošić, bivši premijer USK

BIHAĆ - Općinski sud u Bihaću izrekao je prvostepenu uslovnu presudu Huseinu Rošiću, nekadašnjem premijeru Unsko-sanskog kantona i bivšem zastupniku u Parlamentu Federacije BiH, zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja.

Presudom je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od deset mjeseci, koja se neće izvršiti ukoliko u roku od naredne dvije godine, od dana pravosnažnosti presude, ne učini novo krivično djelo.

Također, njemu je izrečena i mjera zabrane obavljanja poziva, aktivnosti ili funkcije na rukovodećim poslovima službene osobe u javnim ustanovama i organima upravljanja kantona, gradova i općina, te privrednim društvima u trajanju od tri godine računajući od dana pravosnažnosti presude.

Sud u Bihaću je Rošića osudio zbog toga što je tokom izborne kampanje tokom 2018. godine, za potrebe Stranke demokratske akcije, čiji je član bio, kao stručnog konsultanta angažirao poljsku državljanku Paulinu Januš, čije su usluge i smještaj plaćani novcem iz budžeta Unsko-sanskog kantona.

Istovremeno, sud je Rošića oslobodio optužbi da je kao premijer Vlade USK, u periodu od januara i februara 2017. godine, na teret budžeta USK prethodno dogovorio, te potom omogućio smještaj i pružanje banjskih usluga za 30 osoba.

Za te usluge je Vladi USK izdan i dostavljen račun u ukupnom iznosu od 11.250 maraka radi naplate. 

Odbrana osuđenog Rošića najavila je žalbu drugostepenom sudskom organu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije