Hronika

Osuđen mladić iz BiH koji je bio na čelu maloljetničke bande

Osuđen mladić iz BiH koji je bio na čelu maloljetničke bande
Foto: Screenshot/heute.at | Osuđen mladić iz BiH koji je bio na čelu maloljetničke bande

BEČ – Zinedin M. (18), državljanin BiH, osuđen je danas u Regionalnom sudu u Beču na četiri godine zatvora zbog višestrukih krivičnih djela počinjenih dok se nalazio na čelu maloljetničke bande.

Od 10 optuženih, najvišu kaznu je dobio Abubakar A. (19) iz Čečenije koji je zajedno sa Zinedinom M. predvodio maloljetnike u izvršenju teških krivičnih djela.

Inače, i sam Zinedin M. je u trenutku hapšenja bio maloljetan, ali je, u međuvremenu, napunio 18 godina.

Tokom obrazlaganja presude, predsjedavajući sudija je rekao da nijedan od optuženih nije pokazao kajanje.

Ostali optuženi su osuđeni na kazne koje se kreću od četiri mjeseca do dvije godine.  Pored vođe iz BiH, među osuđenima su i maloljetnici iz Sirije, Ingušetije, Rusije, Čečenije, Turske, Somalije i još jedan iz BiH. Takođe, tu je i jedan maloljetnik bez državljanstva te jedan Austrijanac.

Njih je optužnica, napisana na čak 133 strane, teretila za kriminalno udruživanje, iznudu, reketiranje, teške krađe, oštećenje tuđe imovine kao i kršenje Zakona o naoružanju.

Sama optužnica, koja je bila veoma detaljna, sadržala je brojne inkriminišuće dokaze pronađene na telefonima osuđenih, uključujući i snimak gdje se mladić iz BiH hvali kako će napraviti eksplozivnu napravu, a za koju je materijal nabavio u Češkoj Republici gdje je boravio septembra, 2023. godine. Pored materijala za bombu, navodno su nabavljali i oružje, o čemu je govorio Zinedin M. na jednom snimku.

Bh. državljanin je na jednom od spornih snimaka sa eksplozivom rekao: „Ili ću umrijeti ili ću dobiti doživotnu, ali sam ozbiljan“, navodi se u optužnici.

Inače, riječ je o bandi koja je jedan duži period terorisala lokalne trgovce i sijala strah po bečkom kvartu Meidling. Oni su navodno molotovljevim koktelima, kalašnjikovima, noževima i mačetama izazivali strah i ucjenjivali lokalne trgovce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije