Hronika

Osuđeni na višegodišnje kazne zatvora zbog pljačke 360.000 KM

Osuđeni na višegodišnje kazne zatvora zbog pljačke 360.000 KM
Foto: Arhiva | Osuđeni na višegodišnje kazne zatvora zbog pljačke 360.000 KM

BIHAĆ - Kantonalni sud u Bihaću osudio je prvostepenom presudom Suada Gredića, Bajru Gračanina i Nemanju Ćutkovića na višegodišnje zatvorske kazne zbog krivičnog djela razbojništva.

Presudom je Gredić osuđen na kaznu od 5 godina i 6 mjeseci zatvora, dok su Gračanin i Ćutković osuđeni na po pet godina zatvorske kazne.

Njima se stavlja na teret da su dana 16. decembra 2020. godine u mjestu Šmrekovac, općina Velika Kladuša, po prethodnom dogovoru i u namjeri da sebi pribave protupravnu imovinsku korist, opljačkali kuću vlasnika K.D. i tom prilikom ukrali 364 hiljada maraka.

"Osuđeni su, naoružani i opremljeni podesnim alatima za provalu, te obučeni u tamnu garderobu, došli u blizinu porodične kuće oštećenog K.D. za kojeg su znali da kupuje i prodaje devize i da kod sebe ima veću količinu novca. Potom su nasilno otvorili prozor i izvršili premetačinu i pregled prostorija te pronašli najlonske vrećice u kojima je bio novac. Nakon toga uputili su se na sprat kuće, provalili vrata spavaće sobe u kojoj je spavao oštećeni, te nasrnuli na njega i zadali mu teške tjelesne povrede”, navodi se u presudi. 

Od optuženog Gračanina oduzeta je vazdušna puška marke "kandar" sa optikom i diabolom, predmet izvršenja krivičnog djela, koja će se po pravosnažnosti presude uništiti.

Optuženom Ćutkoviću produžene su mjere zabrane napuštanja boravišta i putovanja, uz privremeno oduzimanje putnih isprava zbog mogućnosti njegovog bijega preko granice. 

Protiv ove presude dozvoljena je žalba Vrhovnom sudu Federacije BiH u roku od 15 dana od dana dostavljanja presude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije