Hronika

Osuđenik i policajac iz Banjaluke opljačkali banku u Podgorici

Osuđenik i policajac iz Banjaluke opljačkali banku u Podgorici
Osuđenik i policajac iz Banjaluke opljačkali banku u Podgorici

TREBINJE, PODGORICA - Vanja Panić (24), osuđenik iz banjalučkog zatvora, Nebojša Nović (29), policajac iz Banjaluke, i Mitar Knežević (29) zvani Crnogorac iz Nikšića uhapšeni su u srijedu zbog sumnje da su opljačkali Poslovnicu Prve banke Crne Gore u centru Podgorice, odakle su ukrali više od 25.000 evra.

Njih je slobode lišila Granična policija BiH u srijedu u rejonu graničnog prelaza Deleuša sa Crnom Gorom. Osumnjičeni razbojnici su uhapšeni nakon što su u iznajmljenom fordu, vlasništvo rentakar agencije iz Banjaluke, prešli granicu Crne Gore i BiH.

Tokom pretresa forda policija je ispod sjedišta otkrila tri pištolja i veliku sumu evra. Odmah je o svemu obaviještena i policija u Crnoj Gori.

Ubrzo je utvrđeno da su upravo ova trojica osumnjičenih u utorak oko 19.20 u centru Podgorice opljačkala banku koja je u većinskom vlasništvu Ace Đukanovića, brata aktuelnog crnogorskog premijera Mile Đukanovića.

Razbojnike je pored velike sume novca "otkucao" i serijski broj pištolja, za koji je utvrđeno da je bio u rukama pripadnika obezbjeđenja neposredno prije pljačke podgoričke banke.

Nakon hapšenja osumnjičena trojka je poslata na kriminalističku obradu, tokom koje je utvrđeno da je uhapšeni Panić, inače iz Boljanića kod Doboja, bio na sedmodnevnom otpustu iz Kazneno-popravnog zavoda Banjaluka.

Policiju je ubrzo šokiralo saznanje da je uhapšeni Nović aktivni policajac iz Banjaluke, dok je Knežević odranije poznat po svojim kriminalnim radnjama koje su takođe usko vezane za razbojništva i trgovinu narkoticima.

"Nezavisnim" je juče potvrđeno da je osumnjičena trojka nakon kriminalističke obrade u policiji predata u nadležnost trebinjskog Okružnog tužilaštva, koje će, nakon što ih sasluša, najvjerovatnije zatražiti pritvor.

Čitav slučaj započeo je u utorak poslijepodne kada su u Poslovnicu Prve banke Crne Gore ušetala dvojica tada nepoznatih razbojnika sa šalovima preko lica.

Nakon upada u banku, uperili su pištolje u pripadnika obezbjeđenja i tako ga prislili da im preda svoje oružje. Zatim su ga zaključali u odvojenu prostoriju i vratili se do šaltera.

Zaprijetivši službenicama da će ih pobiti ako ne budu sarađivale, one su im predale dva svežnja novčanica, u jednom se nalazilo 20.000 evra, a u drugom 5.700 evra.

Nakon oružane pljačke razbojnici su pobjegli u obližnji park kod hotela "Crna Gora", odakle su pretrčali preko bulevara i izgubili se u nepoznatom pravcu.

Sljedeći dan, u srijedu, oko 12 časova tokom rutinske kontrole Granična policija BiH je vidjela nervozno ponašanje trojice mladića, što je bio signal za detaljniji pregled.

Ispod sjedišta otkriven je pištolj, te torbica u kojoj se nalazila veća svota novca. S obzirom na to da je trojka došla iz pravca Crne Gore, granični policajci iz BiH su odmah pozvali crnogorske kolege, koje su zatražile da osumnjičeni budu zadržani.

Ubrzo je stigao odgovor da je u Podgorici u utorak poslijepodne izvršena oružana pljačke banke, te da se traga za dvojicom razbojnika koji kod sebe imaju veću količinu evra, ali i pištolj odgovarajućeg serijskog broja.

"Nezavisne" saznaju da su banjalučki inspektori takođe otišli u Trebinje kako bi provjerili da li je osumnjičena trojka izvršila neke od neriješenih pljački na području najvećeg grada RS.

Imaju bogat dosije

Pero Dunjić, direktor KPZ Banjaluka, potvrdio je juče da je uhapšeni Vanja Panić u junu 2006. godine u dobojskom Okružnom sudu osuđen na šest i po godina robije zbog većeg broja oružanih pljački, koje je počinio zajedno sa svojim bratom Vedranom (23).

"Vanja Panić je koristio sedmodnevni otpust, odnosno pogodnosti kao i ranije. U zatvor je trebalo da se vrati danas, no u međuvremenu sam saznao da je uhapšen u Trebinju pod sumnjom da je u Podgorici opljačkao banku", kazao je Dunjić.

Mitar Knežević je bio uhapšen i 8. oktobra prošle godine nakon policijske potjere koja je završila u Kotor Varošu. Njega su, naime, banjalučki inspektori spriječili da opljačka nekoliko desetina hiljada maraka namijenjenih za isplate penzija iz Poslovnice "Pošta Srpske" kod željezničke stanice. Uslijedila je potjera, koja je završila saobraćajnom nezgodom u Kotor Varošu, u kojoj je Knežević zadobio teže povrede.

Nakon hapšenja bio je u pritvoru mjesec, a zatim je pušten na slobodu. Sa Kneževićem je tada bio i drugi saučesnik koji je tokom potjere "izletio" iz auta i nikada nije pronađen. Knežević je takođe nakon priznanja krivice 18. juna 2007. godine osuđen u banjalučkom Okružnom sudu na tri godine robije zbog ilegalne trgovine više od 20 kilograma marihuane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije