Hronika

Afera "Papović": Osumnjičen i direktor Turističke organizacije Gacko?

Afera "Papović": Osumnjičen i direktor Turističke organizacije Gacko?
Foto: N.N. | Osumnjičen i direktor Turističke organizacije Gacko?

TREBINJE - Policijska uprava Trebinje je Okružnom javnom tužilaštvu iz ovog grada podnijela izvještaj o počinjenom krivičnom djelu prevara u službi protiv R.O., koji se dovodi u vezu s krivotvorenim računima u čuvenoj hercegovačkoj aferi "Papović".

U Policijskoj upravi Trebinje je samo potvrđen izvještaj protiv R.O., a prema nezvaničnim saznanjima, radi se o Radovan Okiljeviću, direktoru Turističke organizacije Gacko, koji je ranije saslušan na ove okolnosti.

U Turističkoj organizaciji Gacko su bili iznenađeni ovim saznanjima i nisu zvanično željeli davati bilo kakav komentar, dok do direktora Okiljevića nismo mogli doći, jer je, kako nam je rečeno, bio odsutan.

Njemu, međutim, kako saznajemo, stavljaju na teret da je uzimao krivotvorene račune od Vukašina Papovića od 2013. do 2018. godine, u periodu u kojem je Papović, kako ga sumnjiče, falsifikovao različite vrste dokumenata.

Ne zna se, doduše, kada i koliko puta je u ovom intervalu Okiljević koristio usluge Vukašina Papovića, koji je takođe iz Gacka, jer u Okružnom tužilaštvu u Trebinju još nisu počeli raditi na ovom konkretnom slučaju.

Klupko oko ove falsifikatorske afere počelo je da se odmotava prije dvije godine, a krajem prošle godine su za krivična djela prevara u službi podneseni prvi izvještaji protiv pet lica, uglavnom zaposlenih u preduzećima energetskog sektora.

Sve ih terete da su u periodu od marta 2013. do marta 2018. godine nabavljali falsifikovane račune za noćenje u hotelima s područja BiH, Republike Crne Gore i Republike Srbije, nakon čega su ih naplaćivali u preduzećima gdje su zaposleni, upotrebljavajući ih kao prave.

Svim dosad osumnjičenim licima je lažne račune, prema izvještajima policije, izdavao Vukašin Papović (71), penzionisani profesor likovne kulture, koji je svojevremeno mjesto nastavnika likovnog obrazovanja zamijenio radnim mjestom u "Hidroelektranama na Trebišnjici", odakle je otišao u penziju.

Papović je, osim izrade lažnih računa, osumnjičen i za lažne putne naloge, ali postoje sumnje i da je izdavao i druga lažna dokumenta, jer je posjedovao različite pečate.

Pripadnici Policijske uprave Trebinje na slučaju Vukašina Papovića intenzivno rade već dvije godine i još na početku je potvrđeno da se radi o obimnom predmetu, u kojem je u izvršenje krivičnih djela umiješano više lica iz Trebinja i drugih mjesta Hercegovine.

Pripadnici Policijske uprave Trebinje su, prilikom pretresa Papovićevog stana, pronašli i izuzeli četiri laptopa, dva štampača, kopir i skener aparate, nekoliko pečata "United officea" s različitim natpisima - Slavija, Bijeljina, Novi Sad, M i slično, nekoliko stikova, četiri MP3 plejera, jedan MP4, kao i CD.

On je imao pripremljena i tri papirića okruglog oblika s pečatima sve tri trebinjske srednje škole i "Elektroprivrede RS", te jedan pečat i pincetu bez natpisa, što bi očigledno poslužilo za krivotvorene pečate srednjih škola u Trebinju i "Elektroprivrede RS". Protiv njega je policija podnijela izvještaj nadležnom tužilaštvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije