Hronika

Osumnjičeni za ubistvo državljanina BiH braniće se samoodbranom?

Osumnjičeni za ubistvo državljanina BiH braniće se samoodbranom?
Foto: Arhiva | Osumnjičeni za ubistvo državljanina BiH braniće se samoodbranom?

LINC - Državljanin Crne Gore (40) pojaviće se pred austrijskim sudom ove sedmice gdje će mu se suditi za ubistvo radnog kolege (40) iz Bosne i Hercegovine.

Međutim, kako austrijski mediji prenose, njegov advokat sprema se da iznese neobičnu odbranu: prekomjerno korištenje samoodbrane!

Naime, prema riječima Andreasa Mauharta, advokata iz Linca, riječ je o pretpostavci da se radilo o samoodbrani jer je njegov  lijent je vjerovao da državljanin BiH ima oružje u rancu. Stoga ga je izbo nožem prije nego što je žrtva uspjela da izvadi oružje za koje se sumnjalo.

Podsjetimo, riječ je o zločinu koji je šokirao austrijski gradić Marhtrenk kada je krajem marta došlo do brutalnog ubistva. Naime, Crnogorac je nožem izbo radnog kolegu iz BiH, a pretpostavlja se da je motiv navodna ljubomora.

On je, pored ubistva, optužen još i za tešku prinudu i opasne prijetnje.

"Nakon što je ubio 40-godišnjka, nazvao je bivšu ženu i rekao joj da, čim izađe iz zatvora, ona je sljedeća. On je već neko vrijeme sumnjao da je supruga, sa kojom je procesu razvoda, u vezi sa žrtvom", prenijeli su austrijski mediji.

Ono što je istragom utvrđeno jeste da je žrtva izbodena pet puta kuhinjskim nožem oštrice 20 cm. Inače, nakon ubistva priveden je i mladić (19) iz BiH, koji je s njima to jutro zajedno išao na posao, a koji se u prvom momentu tretirao kao saučesnik. Međutim, on je ubrzo oslobođen sumnje jer je navodno bio samo vozač i nije znao namjere Crnogorca (40).

Austrijski mediji prenose da Crnogorac i prije ubistva bio poznat austrijskim vlastima. Kako je tada prenio "Kronen Zeitung", on je samo mjesec dana prije ubistva osuđen zbog porodičnog nasilja, i proveo je 10 sati u pritvoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije