Hronika

Osvanuo natpis "četnik" na autu predsjednika Skupštine TK

Osvanuo natpis "četnik" na autu predsjednika Skupštine TK
Foto: Srna | Osvanuo natpis "četnik" na autu predsjednika Skupštine TK

TUZLA - Automobil Žarka Vujovića, predsjednika Skupštine TK i predsjednika GO Socijaldemokrata Tuzla, išaran je fašističkim porukama i grafitima u noći s utorka na srijedu, a to je naišlo na brojne osude u Gradu soli i zatražena je hitna reakcija nadležnih da se počinioci pronađu.

Automobil je registrovan na Vujovićevu suprugu i bio je na parkingu u naselju Slatina. Kako je Vujović ispričao, primijetio je da je nešto ispisano na haubi. Kada je prišao, vidio je ispisana četiri slova S, a sa strane je napisano "četnik". Vujović je ovaj incident odmah prijavio policiji. Nije krio razočaranje time što se desilo.

"Osjećam se prazno. Zatrpan sam brojnim porukama podrške koje mi daju snagu i svima zahvaljujem. I ovaj čin i sve što se dešavalo zadnjih mjesec dana nisu uticali na mene da promijenim mišljenje o ovom gradu i ovim ljudima. Tuzla je ostala ono što jest, bila i ostala uvijek. Izborit će se i s ovim stvarima. Hvala na velikoj podršci, koja je pravo lice Tuzle i ljudi koji se izvinjavaju u ime nekih koji su to uradili", rekao je Vujović.

Vujović je potporu dobio kako od običnih građana, tako i od političkih partija. Ovakvi nacionalistički napadi nisu se u Tuzli dešavali ni za vrijeme najtežih ratnih sukoba, smatra Zlatan Begić, predsjednik KO Demokratske fronte.

"Najmanje je kriv onaj koje uzeo farbu i išarao auto s uvredljivim i nacionalističkim natpisima druga Vujovića. Krivi su oni koji su osmislili ovo i postavili pozornicu za takva dešavanja u Tuzli", kazao je Begić.

Ovaj nemili događaj je najgori fašistički oblik ispoljavanja mržnje od Drugog svjetskog rata do danas u Tuzli i to nije svojstveno ovom gradu i ljudima, smatraju iz Socijaldemokrata, stranke kojoj Vujović pripada.

"Ovo je rađeno po nečijem naređenju. Taj izvršilac sigurno nije ni svjestan kakvu je nepravdu učinio Vujoviću i da je to jedan sramni čin kojeg treba svi mi Tuzlaci da se stidimo", smatra Enver Bijedić, predsjednik SD BiH.

Reakcija nije izostala ni iz KO SDP BiH, koji je zatražio brzu rekaciju pravosuđa.

Ovu provokaciju najoštrije osudili su i premijer Denijal Tulumović i Vlada TK.

"Nedopustivo je da se bilo ko, samo zato što ima drugačije stavove, stigmatizira i vrijeđa", saopšteno je iz Vlade TK i zatraženo od policije i pravosudnih organa da u najkraćem roku potraže počinioce i kazne ih.

Sramotni čin osudilo je i Udruženje demobilisanih boraca Tuzla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije