Hronika

Otkrivamo detalje: Banjalučani osumnjičeni da su oprali tri miliona, odao ih luksuzan život

Otkrivamo detalje: Banjalučani osumnjičeni da su oprali tri miliona, odao ih luksuzan život
Foto: N.N. | Otkrivamo detalje: Banjalučani osumnjičeni da su oprali tri miliona, odao ih luksuzan život

BANJALUKA, SARAJEVO - Braća Dragiša (59) i Miodrag Brnić (54) te Zoran Malešević (50), svi iz Banjaluke, prijavljeni su Tužilaštvu BiH da su oprali 3.251.711 KM.

Protiv njih je juče izvještaj podnijela Krim-policija MUP-a RS, a osumnjičeni su da su ovu vrtoglavu svotu prljavog novca ubacili u legalne tokove.

"Osumnjičeni su da su novac od krivičnih djela koristili u privrednom ili drugom poslovanju tako što su kupovali, gradili i opremali stambene i poslovne objekte u Banjaluci i Čelincu te kupovali luksuzna vozila i akcije preduzeća", saopšteno je iz MUP-a RS. Po nezvaničnim saznanjima, sumnja se da je dio spornog novca uložen u akcije RiTE Gacko.

Trojica Banjalučana su, dakle, može se zaključiti, živjela luksuzno, iako dvojica od njih, kako je potvrdio izvor "Nezavisnih", uopšte nisu zaposlena.

Naš sagovornik podsjeća da je Dragiša Brnić hapšen 2014. godine zbog droge u akciji "Global", a da je krak istrage zatim proširen i na preostalu dvojicu, koja nisu zaposlena, a imaju poprilično raskošnu imovinu.

"Dakle, vidjelo se da se tu neke stvari ne poklapaju. Te nelogičnosti su kod policije odmah izazvale sumnje, u smislu da je riječ o kriminalu, i počele su provjere, odnosno finansijska istraga, koja je vođena sve dosad", pojašnjava naš sagovornik.

Tom istragom je, dodaje naš sagovornik, utvrđeno da Dragiša stoji iza izgradnje i opremanja stanova i poslovnih objekata u Banjaluci i Čelincu, vrijednosti 1.250.000 KM.

Miodrag Brnić, kako dodaje naš sagovornik blizak policiji, stoji iza investicije teške čak 800.000 KM, a odnosi se na stambene objekte u Banjaluci.

"Malešević ima nepokretnu i pokretnu imovinu u Banjaluci vrijednu oko 600.000 KM, a kupio je i akcije vrijedne više od 200.000 KM. Osim toga, istragom je utvrđeno da je od Dragiše na poklon dobio luksuznu vilu", pojašnjava naš sagovornik.

Izjave od osumnjičene trojice Banjalučana juče nismo uspjeli dobiti. Dragiša Brnić je, prisjetimo se, napadnut 2015. godine.

Kada je pao u akciji "Global", osim njega uhapšeno je još sedam osoba, od kojih četiri u Banjaluci, a tri u Sarajevu. Tokom akcije "Global" policija je više firmi u Banjaluci pretresla. Dragiša Brnić je zatim pred Sudom BiH optužen za organizovani kriminal i šverc droge.

On i drugi članovi grupe, koju je, kako ga terete, predvodio, optuženi su da su kao organizovana grupa preprodavali odnosno prevozili kokain i skank iz Crne Gore, preko BiH u Sloveniju i Austriju, a potom istim kanalima slali i kokain iz Holandije preko Austrije i Slovenije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije