Hronika

Otkrivamo detalje drame u Klašnicama: Migrante odali glasni razgovori

Otkrivamo detalje drame u Klašnicama: Migrante odali glasni razgovori
Foto: Vladimir Stojaković | Otkrivamo detalje drame u Klašnicama: Migrante odali glasni razgovori

LAKTAŠI - Teško je i pretpostaviti koliko bi se još migranti skrivali u napuštenoj, gustim šibljem okruženoj kući, udaljenoj svega pedesetak metara od izuzetno prometnog puta u laktaškom naselju Klašnice, da njihove glasne razgovore u srijedu popodne nije čula mještanka, dok se vraćala s posla.

Ispričala je to svom svekru, koji je toj građevini prišao, čuo muškarce kako pričaju na njemu nerazumljivom jeziku te sve prijavio policiji.

Po dolasku patrole jedan od migranata, koji će nešto kasnije biti uhvaćen zajedno s njih još 17, potegao je pištolj na policajku, s tim što, srećom, nije zapucao. Pobjegli su migranti zatim u šiblje, a ubrzo je na ovu lokaciju stiglo policijsko pojačanje, uključujući i helikopter.

Stigli su tu pripadnici Policijske uprave Banjaluka u saradnji s Jedinicom žandarmerije, Specijalnom antiterorističkom jedinicom i Helikopterskim servisom.

Epilog je sljedeći - jedan mladić osumnjičen je za sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje te je predat Tužilaštvu, 13 ih je predato Službi za poslove sa strancima, a preostali su danas bili u policijskim prostorijama.

Osumnjičeni za potezanje pištolja je policajcima rekao da je državljanin Palestine, te naveo svoje navodno ime i prezime, čiji su inicijali H.H. Svoj identitet je najvjerovatnije slagao.

"Služba za poslove sa strancima je operativnim radom i provjerama utvrdila da se radi o državljaninu Alžira G.A. o čemu su prikupljeni relevantni dokazi, te upoređeni biometrijski podaci koje služba u postupku registracije prikuplja od migranata", saopšteno je iz te službe.

Ova služba će putem Ambasade Alžira tražiti zvaničnu potvrdu identiteta za ovog mladića s ciljem da on bude udaljen iz BiH.

Dan ranije, popodne, Klašnice je nadlijetao helikopter, dok su svaki pedalj kopna češljali brojni policajci. Hvatali su migrante koji su se razbježali od kuće gdje su, pretpostavlja se, danima bili. Mještani kažu da su preplašeni zbog ovog slučaja.

"Moja snaha vraćala se s posla i rekla mi je da je čula dosta muških glasova iz napuštene kuće. Krenuo sam tamo da i ja vidim da li je neko u kući. Kada sam prišao, čuo sam dosta muškaraca koji su pričali na nekom stranom jeziku", ispričao je mještanin.

Sve je potom prijavio policiji, koja je ubrzo stigla, a nešto kasnije je čuo i galamu.

"Vidio sam migrante kako bježe u šumu i šiblje, a policajci su trčali za njima. To su uglavnom mladići od 25-30 godina. Svi smo bili u strahu zbog ovog slučaja, a pogotovo kad smo čuli da su imali pištolj. Tom ulicom svaki dan prolaze žene i djeca", ističe ovaj mještanin.

Njegov komšija je posmatrao kako migrante policija vodi prema vozilima. Potom je, kaže, došlo nekoliko policajaca koji su pregledali njegovo imanje, uključujući i šupu, gdje su takođe zavirivali, provjeravajući da li se u njoj slučajno neko sakrio.

Policijsku patrolu ekipa "Nezavisnih novina" vidjela je i danas nedaleko od napuštene kuće gdje se sve dešavalo. U pitanju je građevina bez stolarije i poda. Migranti su doslovno na zemlji prostrli deke i tkanine te tu spavali.

Tokom bjekstva ostavili su brojne stvari - kutije cigareta, punjače i slušalice, električnu mašinicu za brijanje, sunčane naočare, parfeme, dezodoranse, paštete, limenke energetskih pića, odjeću, patike. Jedna od prethodnih "stanica", po svemu sudeći, bila im je Tuzla, o čemu svjedoči fiskalni račun izdat u tom gradu.

Kuća je odmah iznad puta Banjaluka - Laktaši, ali ju je jako teško uočiti, a još teže joj je prići, jer morate gaziti kroz gusto šiblje po izuzetno strmom terenu.

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, rekao je da su pripadnici MUP-a Srpske uhapsili 18 ilegalnih migranata, među kojima je identifikovano i uhapšeno lice koje je poteglo pištolj i time zaprijetilo službenici MUP-a.

Lukač je istakao da su migranti bili u napuštenoj kući te precizirao da je tokom intervencije policije jedan od migranata potegao pištolj na policajku, koja je opravdano upotrijebila oružje i pucala dotičnom iznad glave, nakon čega se grupa migranata razbježala, a zatim je pohvatana.

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, rekao je da Policiji Republike Srpske treba dati još veća ovlaštenja da bi mogla da se brani od migranata i u tom pogledu mora da bude spremna na rigorozne akcije.

Dodik je rekao da je Srpska uče mogla da ima tragičnu situaciju da je neko od policajaca stradao u Klašnicama i naglasio da RS to sebi ne smije dopustiti. On je podsjetio da godinama govori da su migranti ogromna bezbjednosna prijetnja.

"Svi pokušaji iz BiH, prije svega iz Sarajeva, pa čak i sa Zapada da se migranti ravnomjerno rasporede po cijeloj BiH neće proći. U RS se neće praviti stacionari niti će se zadržavati migranti. Srpska je zainteresovana za hermetičko zatvaranje granica za migrante i njihovu hitnu deportaciju iz BiH", poručio je Dodik.

Osam migranata nedaleko od škole

Grupa od osam migranata primijećena je danas popodne nedaleko od Tehnološke škole u Banjaluci.

Migranti su se okupili ispred nekadašnje firme "Lana export import", o čemu je obaviještena policija, pa je patrola oko 13.30 došla na mjesto događaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije