Hronika

Otmičarima Maka Varešanovića potvrđena presuda

A.č

SARAJEVO Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je presudu sarajevskog Općinskog suda, kojom su šestorica optuženih za otmicu šestogodišnjeg Maka Varešanovića, sina nekadašnjeg sportskog direktora FK Sarajevo Mirze Varešanovića, osuđeni na ukupnu kaznu od 27 godina zatvora.

Kako je potvrdio Zoran Božić, sudija koji je predsjedavao Vijećem Općinskog suda koje je i osudilo otmičare, s obzirom na to da je presuda potvrđena, slijedi izdavanje rješenja za upućivanje osuđenika na izdržavanje kazni, najvjerovatnije u KPZ Zenica.

Vijeće Kantonalnog suda je žalbe optužbe tako i odbrane ocijenilo neosnovanim, i jedina izmjena se tiče kvalifikacije krivičnog djela za koje je Sanin Žutić osuđen prvostepenom presudom. Presudom Općinskog suda on je oglašen krivim za pripremanje otmice, ali Kantonalni sud je utvrdio da nije bila riječ o pripremanju, već o saučesništvu u otmici.

Ramiz Brajlović pravosnažno je osuđen na šest godina zatvora, s tim što mu je u kaznu uračunata i ranija pravomoćna presuda od šest mjeseci zbog pomoći učinitelju nakon činjenja krivičnog djela, te je osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu od šest godina i pet mjeseci. Adem Delkić osuđen je na pet i po godina, dok su Enis Paljevac i Adnan Mujezinović osuđeni na po četiri i po godine. Kenan Bajrić osuđen je na četiri godina zatvora, a Sanin Žutić osuđen je na 2,5 godina zbog pomaganja u pripremanju otmice. Žutić je jedini na slobodi, a iz pritvora u kojem je bio 17 mjeseci pušten je nakon izricanja presude.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije