Hronika

Palio nisko rastinje pa zapalio komšijin objekat

Palio nisko rastinje pa zapalio komšijin objekat
Foto: Ilustracija | Palio nisko rastinje pa zapalio komšijin objekat

BANJALUKA - Policija je uhapsila pedesettrogodišnjeg Banjalučanina M.M., osumnjičenog da je u naselju Bistrica palio nisko rastinje, usljed čega se vatra proširila i na nekorišteni stambeni objekat, vlasništvo B.R.

Taj objekat potpuno je izgorio, a kako nam je potvrđeno, policija tereti M.M. za izazivanje opšte opasnosti.

O svemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, koji se izjasnio da se nakon kompletiranja predmeta protiv osumnjičenog dostavi izvještaj u redovnoj proceduri.

"Požar su lokalizovali pripadnici Vatrogasne jedinice grada Banjaluka", rečeno je iz banjalučke policije.

Banjalučki vatrogasci, ali i njihove kolege iz okolnih opština, proteklih dana imali su pune ruke posla zbog požara.

Tako su u banjalučkom mjestu Mišin Han gorjele zapuštene parcele nepoznatih vlasnika, a kako je prijavljeno, vatra je zahvatila oko 10 dunuma niskog rastinja i suve trave. I taj požar lokalizovali su banjalučki vatrogasci, a povrijeđenih nije bilo.

Banjalučki policajci i vatrogasci intervenisali su i u banjalučkom mjestu Šimići, gdje je došlo do požara na šumi nepoznatog vlasnika, a zahvaćeno je oko pet dunuma niskog rastinja i suve trave.

Posla za policajce i vatrogasce bilo je i između banjalučkih mjesta Ledenice i Kola, gdje je vatra zahvatila više napuštenih livada. Požarom, srećom, nisu bili ugroženi mještani, imanja, niti visoka šuma.

Vatrogasci su naveli da je gašenje tog požara bilo otežano zbog jakog vjetra, a uz pomoć mještana odbranjeno je više vikendica i pomoćnih objekata.

Intervenisali su i pripadnici Policijske stanice Prnjavor, kao i vatrogasci iz te opštine, nakon što im je prijavljeno da je u mjestu Babanovci došlo do požara koji je zahvatio dunum trave i niskog rastinja.

Policijska uprava Banjaluka podsjeća da je Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i preduzimanja svih neophodnih radnji s ciljem sprečavanja širenja vatre. Ovim zakonom definisana je kazna od 100 KM do 1.000 KM za fizičko lice koje te mjere ne preduzme.

"Nekontrolisano spaljivanje korova i ostavljanje neugašene vatre bez nadzora pri uređenju poljoprivrednih imanja česti su uzroci požara, a s obzirom na to da u narednom periodu predstoji proljećno krčenje i uređenje poljoprivrednog zemljišta, posebnu opasnost predstavlja nekontrolisano spaljivanje gorivog materijala u blizini šumskih kompleksa i zasada", naveli su iz policije.

Izgorjeli prasići i pilići

Policajci iz Laktaša izvršili su uviđaj u mjestu Kosijerovo, gdje je izgorjela staja, u kojoj su bili jedna svinja, devet prasića, 30 pilića i oko 500 bala sjena.

Uviđajem je utvrđeno da je do požara došlo usljed neispravne elektroinstalacije na objektu.

Elektroinstalacije su, kako nezvanično saznajemo, krive i za požar koji je izbio u nedjelju u mjestu Bukovac, grad Gradiške, gdje je izgorjela šupa. Taj požar ugasili su pripadnici Područne vatrogasne jedinice Gradiška.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije