Hronika

Paljenje korova odnijelo još jedan život, izgorjela i kuća

Paljenje korova odnijelo još jedan život, izgorjela i kuća
Foto: Ilustracija | Paljenje korova odnijelo još jedan život, izgorjela i kuća

DOBOJ - Paljenje niskog rastinja odnijelo je četvrtu žrtvu na području Policijske uprave Doboj, jer je Dragoljub Drugović (69) iz Gornjeg Klakara, kod Broda, u srijedu skončao čisteći njivu od korova, dok je u Mišincima, kod Dervente, usljed paljenja niskog rastinja izgorjela kuća čiji vlasnik živi u inostranstvu.

Drugović je zajedno sa suprugom u blizini kuće zapalio vatru kako bi se riješio korova na njivi, a kada se požar počeo širiti prilikom gašenja je pao, izgubio svijest i tako ostao da leži na zemlji.

Ljekar mrtvozornik je na licu mjesta konstatovao smrt, pretpostavlja se da je uzrok trovanje dimom ili zastoj rada srca, a konstatovano je da na Drugovićevom tijelu nije bilo povreda nastalih djelovanjem vatre.

Iz Policijske uprave Doboj je saopšteno da je u Mišincima, kod Dervente, prilikom paljenja niskog rastinja buknuo požar koji je zahvatio kuću Ante Henjaka, koji živi u inostranstvu, a koja je u potpunosti izgorjela.

Učestali požari digli su na noge članove Foruma za bezbjednost građana Doboj, kojima su na jučerašnjoj sjednici izloženi alarmantni podaci da su od 27. februara do 4. marta ovdašnji vatrogasci 35 puta intervenisali na terenu. Barakovac, Paklenica, Rječica, samo su neke od lokacija gdje je gorjelo nisko i visoko rastinje te šuma.

Da bi uklanjanje korova uz pomoć vatre bilo bezbjedno potrebno je obavezno obavijestiti vatrogasce.

"Potrebno je da izađemo na lice mjesta ili da se ono obezbijedi, da poljoprivrednici odvoje nekoliko brazda da se napravi neki pojas, da ne bi vatra prešla i, normalno, ako je veća površina da više ljudstva ima", kaže Miloš Radonjić, starješina Teritorijalne vatrogasne jedinice Doboj, te dodaje da do smrtnog ishoda najčešće dolazi kada se požar otme kontroli, a oni koji pale rastinje se uspaniče i uguše se dimom, dok su rijetki slučajevi da tijelo izgori.

Važeća zakonska rješenja idu na ruku poljoprivednicima, koji na svojim njivama mogu da pale šta žele.

"Zakon o zaštiti od požara za požar na otvorenom prostoru ne predviđa prekršajne sankcije. Znači, ako čovjek na svojoj parceli pali, nije prekršaj. Imaju uslovi kako to treba, ali ako se otme kontroli, onda je to drugi problem", rekao je Slavko Blagojević, inspektor za eksplozivne materije i poslove zaštite od požara.

Prilikom paljenja korova dok je krčio njivu ranije je stradao Žarko Ðuričić (65) iz Doboja.

Prethodno su na isti način život izgubili Dragutin Toprek (83) iz Teslića, Ljubo Starčević (82) iz Doboja, kao i Živana Dragić (81) iz Nevesinja.

Apel

Policijska uprava Banjaluka, s obzirom na trenutne temperature koje pogoduju izazivanju i širenju vatre, apeluje na građane, poljoprivrednike i šumske radnike da ne pale vatru unutar ili u blizini šumskih kompleksa i zasada ili na mjestima gdje usljed nekontrolisane vatre može doći do šumskog požara i požara na otvorenom prostoru, koji mogu ugroziti ljudske živote i imovinu građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije