Hronika

Par iz Kaknja prisiljavao djecu na prosjačenje

Par iz Kaknja prisiljavao djecu na prosjačenje
Foto: Ilustracija | Par iz Kaknja prisiljavao djecu na prosjačenje

ZENICA - Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona podiglo je optužnicu protiv Mirsada Crnovića (26) i Hasibe Šuvalić (32), oboje rođeni u Zenici i nastanjeni u Kaknju, te Refika Dedića (46) iz Ilijaša zbog organizovane trgovine ljudima.

Optužnicu je u cijelosti potvrdio sudija za prethodno saslušanje Kantonalnog suda Zenica.

Njima se stavlja na teret da su organizovali grupu za prosjačenje, uglavnom djecu. Grupa koju je organizovao Crnović djelovala je u periodu od avgusta 2020. do maja 2021. godine, kada su uhapšeni u policijskoj akciji "Mreža 4".

Crnović (26) i Šuvalićeva živjeli su u vanbračnoj zajednici u mjestu Sopotnica te su na prosjačenje prisiljavali njenih petoro vanbračne maloljetne djece.

Riječ je o dvojici dječaka i tri djevojčice, čiji očevi nisu poznati. Koristeći silu i bespomoćnost djece, psihički i fizički zlostavljali su djecu zbog neposluha te ih navodili na prosjačenje.

"Skoro svako jutro budili su ih rano, bez obzira na vremenske prilike, čak i po veoma hladnom vremenu i niskim temperaturama, u situaciji kada su djeca bila bez odgovarajuće odjeće i obuće, pa ih je takve Crnović svojim golfom razvozio na više lokacija u Kaknju, Ilijašu, Visokom, Bihaću, Prijedoru, Mostaru, Busovači i Livnu", navodi se u optužnici.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije