Hronika

Pas kojem su odsječene šape i uši u Beogradu na liječenju, upitno da li će preživjeti

Pas kojem su odsječene šape i uši u Beogradu na liječenju, upitno da li će preživjeti
Foto: Ilustracija | Pas kojem su odsječene šape i uši u Beogradu na liječenju, upitno da li će preživjeti

BRČKO - Ženka psa, koju su aktivisti iz Tuzle i Brčkog u nedjelju pronašli kako od bola zavija na pijaci u Brčkom bez dvije šape, dvije noge i ušiju, otpremljena je u Beograd na veterinarsku kliniku, gdje će biti zbrinuta.

"Ne znamo još šta će biti, 20 odsto su šanse da preživi uopšte, rane su joj inficirane, jaki su bolovi", navodi jedna aktivistkinja za prava životinja iz Zenice, dodajući da su psa heroinu nazvali Dana.

Naime, radi se o ženki koja je u ovoj agoniji oko dvije sedmice, a ostavljena je na pijaci "Arizona". Aktivisti koji se bore za prava životinja su za ovaj čin saznali putem društvenih mreža, nakon što je neko objavio fotografiju.

Građani su ogorčeni i šokirani ovim činom, smatraju ga monstruoznim.

Halid Emkić, portparol Policije Brčko distrikta, ipak navodi da policiji nije prijavljen ovaj slučaj.

"Mi smo uočili na medijima slučaj i preduzećemo mjere koje su u našoj nadležnosti. Prvo treba da utvrdimo gdje se nasilje nad životinjom desilo. U svakom slučaju, ovakav čin osuđujemo", rekao je Emkić za "Nezavisne".

Iz Fondacije za pse "Dogs trust u BiH" smatraju ovakav čin ne samo nehumanim, već i duboko poremećenim.

"Još jednom pozivamo vlasti u Brčkom da postupe prema zakonu te istraže i adekvatno sankcioniraju počinioca, a sve lokalne vlasti da hitno pokrenu snažnu inicijativu za provedbu državnog zakona uspostavom sistema kako bi se problem napuštenih pasa riješio trajno i kako psi više ne bi živjeli na ulicama", navodi Sanja Bianculi, portparol ove fondacije.

Da ovo nije prvi slučaj sakaćenja životinja, tvrdi Goran Milojević iz Udruženje za zaštitu životinja "Kerber" Banjaluka te navodi da su, nažalost, ovakvi slučajevi postala kao "normalna pojava".

"Svaka napuštena životinja na meti je ovakvih psihopata. Stavljaju im petarde u njuške, gađaju kamenjem, vješaju, pale. Dosta slučajeva i ne izađe u javnost", ističe Milojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije