Hronika

Pedofilu 11 godina robije

Pedofilu 11 godina robije
Pedofilu 11 godina robije

BANJALUKA - Fikret Osmančević (34) iz Bugojna osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na 11 godina robije zbog polnog nasilja nad djecom, dječakom i djevojčicom u dobi od pet i tri godine.

Osmančević je nakon suđenja, koje je bilo zatvoreno za javnost, proglašen krivim da je u julu prošle godine seksualno zlostavljao petogodišnjeg dječaka i trogodišnju djevojčicu.

Izrečena zatvorska kazna je ujedno najveća koja je od reforme pravosuđa u BiH izrečena jednom pedofilu u banjalučkom Okružnom sudu.

Iako je Osmančević osuđen na dugogodišnju zatvorsku kaznu zbog monstruoznog krivičnog djela koje je počinio i to u više navrata nad dječakom i djevojčicom, banjalučko Okružno tužilaštvo nije zatražilo njegovo pritvaranje, pa je Sudskom vijeću preostalo jedino da mu izrekne veći broj mjera zabrane kako osuđeni pedofil ne bi pobjegao i izbjegao odsluženje zatvorske kazne.

Olga Malešević predsjednik Sudskog vijeća, tako je Osmančeviću izrekla zabranu napuštanja mjesta boravišta, zabranu korištenja lične karte za prelazak preko državne granice BiH, te zabranu putovanja.

Iz banjalučkog Okružnog suda suda juče je saopšteno da Sudsko vijeće nije našlo nijednu olakšavajuću okolnost za Osmančevića koja bi uticala da mu bude izrečena blaža zatvorska kazna.

Kao otežavajuće okolnosti na strani osuđenog pedofila su pak navedene njegova ranija osuđivanost za isto krivično djelo, zatim posebno težak način izvršenja polnog nasilja nad dječakom i djevojčicom, te životna dob djece.

"Nezavisnim" je potvrđeno da je Osmančević i 2004. godine osuđen u Kaliforniji zbog krivičnog djela "seksualno penetriranje stranim predmetom", nakon čega je deportovan iz Amerike u BiH.

S obzirom na to da je suđenje bilo zatvoreno za javnost, "Nezavisnim" je ipak potvrđeno da je pedofil proglašen krivim, jer je od 4. do 69. jula prošle godine u Banjaluci u više navrata seksualno napastvovao petogodišnjeg dječaka i trogodišnju djevojčicu.

Naime, Osmančević je u navedenom periodu iskoristio povjerenje majke i bake dvoje djece, te je u cilju zadovoljavanja svojih seksualnih potreba, trogodišnju djevojčicu i petogodišnjeg dječaka dirao po polnim organima i stražnjici.

Osuđeni pedofil je petogodišnjeg dječaka dirao svojim polnim organom po licu i ejakulirao.

Osmančević se tokom suđenja branio sa slobode, jer nije bilo zahtjeva banjalučkog Okružnog tužilaštva za njegovim pritvaranjem, a na slobodu je otišao i nakon objavljivanja presude.

Osuđenik trenutno živi u Federaciji BiH, a donedavno je bio oženjen državljankom Grčke, koja ga je u međuvremenu napustila.

Milica Cvijanović, advokat Osmančevića, izjavila je juče da će uložiti žalbu na presudu, a ujedno smatra da je njen klijent nevin čovjek.

"Kazna bi bila realna da je on počinio to djelo. Međutim, svojom istragom sam došla do saznanja da on to nije počinio. Inače, ne bih ga ni branila da znam da je to uradio, jer za takva djela ne želim da branim", pojasnila je Cvijanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije