Hronika

Peta optužnica protiv bivšeg načelnika Bihaća

Peta optužnica protiv bivšeg načelnika Bihaća
Foto: N.N. | Peta optužnica protiv bivšeg načelnika Bihaća

​BOSANSKA KRUPA - Općinski sud u Bosanskoj Krupi potvrdio je optužnicu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona protiv Hamdije Lipovače, nekadašnjeg načelnika Bihaća i premijera USK, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo nesavjestan rad u službi.

Inače, ovo je peta optužnica koja je dosad podnesena protiv Lipovače.

U saopštenju Tužilaštva je navedeno da je Lipovača osumnjičen da je 7. januara 2009. godine, kao načelnik općine Bihać, nesavjesno postupio u vršenju dužnosti i da je bez prethodno provedenog postupka javne nabavke i bez osigurane garancije da će usluga koju općina plaća biti izvršena, s kompanijom "Kentrik Europe B.V." zaključio sporazum za izradu studije izvodljivosti o vodnim resursima općine Bihać.

Također, istog dana donesen je i zaključak o prenosu sredstava, na osnovu kojeg je općinska služba računovodstva izvršila isplatu novčanih sredstava u visini od 48.944 marke, za koje općina Bihać nikad nije dobila odgovarajuću protučinidbu, a osumnjičeni je na tu posljedicu pristao. Također, Lipovači se na teret stavlja da se u pomenutom ugovoru propustilo, kako to zakon nalaže, da se precizno definišu rokovi izvršenja posla, načini ulaganja novca i ostalo, a propustilo se i da se utvrde relevantne činjenice o pravnom i poslovnom subjektivitetu izvođača.

Istaknuto je i kako je Kantonalno tužilaštvo nakon provedene istrage, saslušavanjem većeg broja svjedoka i analizom materijalne dokumentacije potvrdilo osnovanost sumnje da je optuženi počinio krivično djelo koje mu se optužnicom stavlja na teret.

Zakazivanje ročišta za izjašnjavanje o krivnji kod Općinskog suda u Bosanskoj Krupi očekuje se u narednim danima. Također, zanimljivo je kako je samo prije nekoliko dana pred Općinskim sudom u Sanskom Mostu protiv Lipovače održan glavni pretres u drugom predmetu za koji mu se sudi. U ovome slučaju on je optužen za krivično djelo nesavjestan rad u službi.

Optužnicom mu se stavlja na teret osnovana sumnja da je u periodu od aprila 2006. do januara 2010. kao načelnik općine Bihać nesavjesnim postupanjem u Projektu izrade geoinformacijskog sistema općine Bihać uzrokovao štetu općini Bihać u iznosu od 921.501 marku.

Naime, Lipovača je od jedne specijalizirane hrvatske firme naručio geosnimanje općine Bihać, iako ovi poslovi striktno spadaju u domen nadležnosti Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Podsjećamo da je Kantonalni sud u Bihaću ranije donio odluku o prenosu mjesne nadležnosti, pa se pomenuti predmeti, umjesto u Općinskom sudu u Bihaću, kojem pripada mjesna nadležnost, vode pred drugim sudovima u USK.

Odluka je donesena zbog toga što supruga Hamdije Lipovače radi kao sutkinja u Općinskom sudu u Bihaću, pa bi postupak pred tim sudom predstavljao u stvari sukob interesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije