Hronika

Petorka optužena za međunarodno pranje novca

Petorka optužena za međunarodno pranje novca
Foto: Arhiva/Ilustracija | Petorka optužena za međunarodno pranje novca

SARAJEVO- Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv pet osoba koje se terete za udruživanje radi nezakonitog iznošenja više miliona evra iz BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnicom su obuhvaćeni Nedžad Imširović (53), rođen u Orašju, Dževad Imširović (56), rođen u Donjem Vakufu, Vedin Imširović (26), rođen u Dortmundu, Amar Imširović (51), rođen u Travniku i Nizar Tukulj (26), rođen u Vinkovicima, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da su oni su optuženi da su djelujući kao organizovana grupa tokom 2014. i 2015. godine u više desetina navrata vršili nezakonito iznošenje izuzetno velikih količina novca preko granice BiH u Hrvatsku, u iznosima između 15.000 i 142.000 evra.

Riječ je, kako se navodi o novcu koji potiče od neprijavljenih dobiti i prihoda i izvršenih poreskih utaja, najčešće od poslovanja firmi i preduzeća u vlasništvu državljana Kine, uglavnom na području Brčko distrikta.

Izneseni novac je uplaćivan na račune optuženih u platnom prometu Hrvatske, nakon čega su uplate prebacivane na račune osoba u Kini.

Optuženi bi kao naknadu za izvršenje krivičnog djela uzimali za sebe dogovoreni procenat, čime su ostvarili nezakonitu imovinsku korist u velikim iznosima.

Tužilaštvo je predložilo i oduzimanje oko 700.000 KM zaplijenjenih u pretresima.

U okviru istrage u ovom predmetu borbe protiv međunarodnog pranja novca, ostvarena je značajna saradnja sa partnerskim institucijama Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije