Hronika

Plaćene ubice stigle u Sarajevo da likvidiraju istražitelja MUP-a KS?

Plaćene ubice stigle u Sarajevo da likvidiraju istražitelja MUP-a KS?
Foto: Screenshot/Federalna televizija | Plaćene ubice stigle u Sarajevo da likvidiraju istražitelja MUP-a KS?

SARAJEVO - Tužilaštvo Kantona Sarajevo predložilo je pritvor za državljane Srbije Dušana Jovanovića Gibu i Darka Dulovića, koje su pripadnici MUP-a KS, u saradnji s Obavještajno-bezbjednosnom agencijom (OBA), uhapsili prije tri dana u „Sarajevo Toweru“.

"Avaz" tvrdi da se radi se o plaćenim ubicama iz Srbije, za koje je naknadno utvrđeno da ipak nisu bili na Interpolovoj potjernici te zemlje, i pored navoda da su tamo počinili više krivičnih djela.

Prema nezvaničnim informacijama "Avaza", Jovanović i Dulović su u Sarajevo došli kako bi likvidirali visokorangiranog pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo.

"Ovaj policijski službenik godinama radi na Sky istragama, a i ranije su mu prijetili smrću. Sada se utvrđuje ko je naručio njegovu likvidaciju", navodi se u tekstu na ovom portalu.

Pritvor je zatražen, između ostalog, zbog opasnosti od bjekstva i ponavljanja krivičnog djela. Sinoć je u Sudu održano ročište i čeka se odluka ove institucije.

Giba se dovodi u vezu s Belivukovim klanom, ali i klanom vračarske kriminalne grupe. Mediji u Srbiji tvrde da je Giba godinama povezan i s trgovcem narkoticima Darkom Šarićem.

Zvanično, MUP KS u izvještaju Tužilaštvu KS navodi da su tokom hapšenja imali lažne dokumente i da se sumnjiče za krivotvorenje dokumentacije.

Međutim, istraga će pokazati zašto su oni bili u Sarajevu i zbog čega su unajmili stan u vrhu elitne zgrade „Sarajevo Tower“ te ko ih je u Sarajevu dočekao.

Prema izjavama svjedoka sa suđenja Belivukovoj grupi, Gibi se na teret stavljaju najteža krivična djela, poput likvidacije na Krfu dvojice “škaljaraca”. Riječ je o Alanu Kožaru i Damiru Hadžiću, koji su ubijeni prije četiri godine.

No, Giba je, i pored ovih navoda, slobodno živio u Srbiji. Ali ostaje nejasno zašto je u Sarajevu koristio lažne dokumente i na čije ime te ko ga je angažovao za eventualnu likvidaciju pojedinih osoba iz kriminalnog miljea, ili čak i politike. Za sada nijedna opcija nije isključena.

"Avaz" saznaje da se traga za trećom osobom i da su u Sarajevu imali pomagača.

Obavještajne strukture u BiH već imaju određene informacije i zbog same istrage MUP KS oglasio se šturim saopštenjem.

"Dolazak dvojca u Sarajevo, koji su imali pripremljene lažne dokumente, više je nego sumnjiv i utvrđuje se stvarni motiv. Prije svega jer je Dulović još 2018. godine hapšen u Sarajevu i tada je izručen Crnoj Gori", navodi "Avaz".

Kod jednog od uhapšenih pronađen je mobilni telefon s poljskim brojem, a sve s ciljem da ih policijske službe teže lociraju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije