Hronika

Pobuna u Lipi: Policija pucala u vazduh da se odbrani od migranata

Pobuna u Lipi: Policija pucala u vazduh da se odbrani od migranata
Foto: N.N. | Pobuna u Lipi: Policija pucala u vazduh da se odbrani od migranata

BIHAĆ - Bezbjedonosna situacija u prihvatnom kampu Lipa, gdje je trenutno smješteno oko 800 migranata, u posljednjih nekoliko dana u značajnoj mjeri je narušena, te je zabilježeno i nekoliko incidenata, potvrdili su u policiji USK.

Kako je potvrdila Snježana Galić, načelnica kriminalističke policije MUP-a USK, posljednji takav incident registrovan je u protekli utorak, kada su pripadnici policije morali pucati u zrak kako bi se odbranili od napada migranata.

"Došlo je do pobune oko 200 migranata koji su krenuli prema zaštitarima i policijskim službenicima, pri čemu su bacali na njih kamenje i druge predmete. Oni su, navodno, bili nezadovoljni zbog nepružanja ljekarske pomoći. Policajci su u tom trenutku, kako bi zaštitili svoje živote, upotrijebili vatreno oružje i ispucali dva hica upozorenja u zrak. Nakon toga upućene su dodatne snage u Lipu te je uspostavljen javni red i mir", istakla je Galićeva.

Prema njenim riječima, u međuvremenu je privedeno više migranata za koje se sumnja da su bili inicijatori pobune. Ovo nije usamljen incident u kampu, obzirom da je prije nekoliko dana grupa migranata, nezadovoljna kvalitetom hrane, nasrnula na volontere Crvenog krsta. Također, jedan od problema predstavlja i to što zaštitna ograda nije u cijelosti završena, pa veliki broj migranata napušta kamp i vraća se u Bihać ili pokušavaju preći hrvatsku granicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije