Hronika

Počelo ponovljeno suđenje Boži Mihajloviću

Počelo ponovljeno suđenje Boži Mihajloviću
Foto: Ilustracija | Počelo ponovljeno suđenje Boži Mihajloviću

SARAJEVO - Nekadašnjem zamjeniku glavnog tužioca BiH Boži Mihajloviću danas je počelo ponovljeno suđenje nakon spajanja dvije optužnice koje je Tužilaštvo BiH podiglo protiv njega zbog nesavjesnog rada u službi.

Nakon čitanja druge optužnice koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv Mihajlovića 25. oktobra, tužilac Emir Neradin je u uvodnoj riječi rekao da će, nakon izvođenja dokaza Tužilaštva, Sud moći da izvede zaključak da nije riječ o nepažnji, nego o nezakonitom postupanju.

Prema ovoj tački optužnice, Tužilaštvo tereti Mihajlovića da je svjesno i voljno propuštao vršiti nadzor nad daktilografom Sadinom Beridan-Zuhrić, koja je prisvojila privremeno oduzeti novac, usljed čega je nastupila teža povreda prava osoba od kojih je novac bio privremeno oduzet, te imovinska šteta za BiH od 1.515 evra, 906 KM, 600 dolara i 100 srpskih dinara.

Mihajlovićev branilac Svjetlana Kojić, koja je danas mijenjala kolegu Vladu Adamovića, rekla je da će odbrana zadržati pravo da ne iznosi uvodnu riječ u ovoj fazi postupka, te da će to uraditi nakon što Tužilaštvo izvede svoje dokaze, prenosi "Birn".

Nakon čitanja druge optužnice i iznošenja uvodne riječi Tužilaštva, dogovoreno je da će se iskazi saslušanih svjedoka uvesti u spis jedinstvenog postupka nakon spajanja optužnica i da se neće ponovo saslušavati.

Mihajlovića prva optužnica tereti da je nesavjesno postupio u vršenju službene dužnosti tužioca i to propuštanjem nadzora nad radom Sadine Beridan-Zuhrić, koja je od polovine novembra 2006. godine radila kao daktilograf i referent u Tužilaštvu BiH.

Prema optužnici, ona je prisvojila privremeno oduzeti novac iz devet predmeta, pri čemu joj je Mihajlovićevim propuštanjem dužnosti nadzora omogućeno i zadržavanje prisvojenog novca, bez otkrivanja njenog nezakonitog postupanja, usljed čega je nastupila imovinska šteta u iznosu većem od 100.000 KM.

Nastavak suđenja zakazan je za utorak, 20. novembar, kada je planirano saslušanje dva svjedoka

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije