Hronika

Počelo suđenje Sanjinu Sefiću i pomagačima

Počelo suđenje Sanjinu Sefiću i pomagačima
Počelo suđenje Sanjinu Sefiću i pomagačima

SARAJEVO - Tužilaštvo će izvesti 14 svjedoka u sudskom procesu koji se vodi protiv Sanjina Sefića (26), optuženog da je golfom u Sarajevu usmrtio dvije studentkinje, te njegovih četvoro sugrađana, uključujući i sestru Saru Sefić (23), a koji su optuženi da su ovom vozaču pomagali nakon nesreće.

Svjedočiće očevici tragedije, koja se dogodila 10. oktobra prošle godine, ali i vještaci mašinske, medicinske, neuropsihijatrijske i saobraćajne struke.

Tužilac Mladen Vukojčić smatra da će Kantonalni sud nakon izjava svjedoka i izlaganja, kako je naveo, obilja materijalnih dokaza, donijeti zaključak da su Sefić i ostali krivi. Tvrdi da će nalaz vještaka Ševala Kovačevića pokazati da se Sefić nije pridržavao niza saobraćajnih propisa.

Čitajući optužnicu, tužilac je naveo  teške povrede koje su djevojke zadobile, a na licima prijateljica preminulih studentkinja mogle su se vidjeti suze.

Uz Sefića i njegovu sestru, optužnicom su obuhvaćeni i Dino Alić (30), Amar Salihović (25) te Saud Nišić (29).

U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas su pročitane uvodne riječi, a nakon što je tužilac pročitao optužnicu, svi su se ponovo izjasnili da nisu krivi,  s tim što su fotografima zabranili da ih fotografišu.

Kerim Čelik, advokat Sanjina Sefića, tvrdi da će se tokom postupka pokazati da su izjave svjedoka kontradiktorne, te da se većina dokaza koje Tužilaštvo posjeduje odnosi na pomaganje počiniocu nakon krivičnog djela. Novi pretres će se održati 6. aprila, kada će svjedočiti dva očevica nesreće.

Današnje ročište počelo je s pola sata zakašnjenja zbog iznenadne promjene sudnice. Umjesto one u kojoj je moglo stati daleko više posjetilaca, Sud se odlučio za malu prostoriju.

Napolju su ostali brojni predstavnici neformalne grupe studenata psihologije, koji se umalo nisu sukobili sa Sudskom policijom jer ih sve nije mogla pustiti u sudnicu.

Ispred zatvorenih vrata ostao je i Sanjinov otac Jasmin Sefić, jer će se kao svjedok pojaviti u nekom od narednih ročišta. Sefić je u sudnicu doveden s lisicama na rukama, a gledao je u pod.

Nakon stravične nesreće, u kojoj su poginule Selma Agić i Edita Malkoč, Sefić je, kako ga terete, pobjegao s lica mjesta, a potom je uz pomoć prijatelja prebjegao u Srbiju, gdje je kasnije uhapšen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije