Hronika

Počelo suđenje optuženima za ubistvo sarajevskih policajaca

Počelo suđenje optuženima za ubistvo sarajevskih policajaca
Foto: Nedžad Uglješa/Arhiva | Počelo suđenje optuženima za ubistvo sarajevskih policajaca

SARAJEVO - U Kantonalnom sudu u Sarajevu počelo je suđenje Savi Marinkoviću, Aleksandru Macanu i Marku Trifkoviću, optuženima za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, pripadnika MUPa Kantona Sarajeva, koji su ubijeni 2018. godine.

Suđenje je počelo čitanjem optužnice i izlaganjem uvodne riječi, a Tužilaštvo je najavilo da će dokazati navode iz optužnice i najavilo saslušanje desetine svjedoka i vještaka, kao i brojne materijalne dokaze, među kojima su informacije prikupljene iz Sky i Anom aplikacija.

Sadik Ećo, predsjednik Sindikata policije Kantona Sarajevo, smatra da bi optuženi trebalo da budu kažnjeni u skladu sa zakonom i da ne očekuje nikakve nagodbe.  

"Naravno da će se oni izjasniti da nisu krivi. Tužilaštvo će dokazati na osnovu dokaza koje ima da su optuženi izvršioci krivičnog djela ubistvo policijskog službenika", rekao je Ećo. 

Dodao je da je dobro što se Macan prijavio, ali da je to trebalo da uradi odmah nakon ubistva.

Duško Tomić, advokat Macana, rekao je da njegov klijent nije kriv.

"Jeste, moj klijent je išao da krade auta, ali nije išao da upuca policajce i nije pucao na njih. Lično mislim da prvooptuženi (Savo Marinković) zna zašto je pucano na policajce", rekao je Tomić.

Dodao je da velike kukavice ubijaju, a hrabri ljudi priznaju, kaju se i traže oprost, te da je njegov klijent dobrovoljno došao i predao se kako bi se na ovaj slučaj stavila tačka.

Kako je rekao, kada se pogledaju analize, obdukcije, nema nikakvog traga djelovanja pištolja.

"Tamo su nađena dva pištoljska metka, ali živa  neispaljena. I rekao sam, otkud ta dva metka", rekao je Tomić.

Macan se kratko obratio u sudnici.

"Ja sam ovdje došao da govorim istinu", rekao je on.

Optužene terete da su 26. oktobra 2018. godine u naselju Alipašino polje oko 4.20, nakon što su ih policijski službenici zatekli u krađi vozila u Geteovoj ulici, ispalili najmanje 20 hitaca u Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Policajci su se nalazili u službenom automobilu.

Šehović je od zadobijenih povreda odmah preminuo, dok je Vujinović teško ranjen, ali je nekoliko sati nakon toga podlegao povredama.

"Među dokazima su, između ostalog, i dijelovi automobila seat leon kao i dijelovi puškomitraljeza sa 20 čahura iz kojeg su ubijeni policajci, a koji su pronađeni zakopani u Palama. Saslušano je i oko 500 osoba. Urađena su DNK, biološka, balistička, mehanoskopska i druga vještačenja, uključujući i zamolnice za međunarodnu pravnu pomoć zbog pribavljanja podataka, te saslušanja i vještačenja izvan Bosne i Hercegovine", naveli su ranije iz Tužilaštva.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije