Hronika

Pod lupom sve više diploma

Pod lupom sve više diploma
Foto: N.N. | Pod lupom sve više diploma

BIHAĆ - Ministarstvo obrazovanja USK zaprimilo je u proteklih nekoliko mjeseci više od osamdeset zahtjeva za provjeru validnosti diploma građana koji su pohađali obrazovne ustanove u ovome kantonu, a Kantonalna uprava za inspekcijske poslove u svim ovim slučajevima provodi istražne radnje.

Iz pomenutog ministarstva su potvrdili kako se radi o zahtjevima koji su upućeni od nadležnih institucija iz više evropskih zemalja, ali i od strane domaćih ustanova. Potvrdili su kako je izvjesno da je do ovakve situacije došlo poslije nekoliko afera o izdavanju lažnih diploma u Unsko-sanskom kantonu, koje su odjeka imale ne samo u Bosni i Hercegovini, već i van granica naše zemlje.

"Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona vodi ove predmete i pravosudni organi će naposlijetku donijeti odgovarajuće odluke na koji način će biti provjeravane diplome i normalno je da će diplome za koje se ustanovi da su sporne biti poništene", kaže ministar obrazovanja USK Damir Omerdić.

Podsjećamo, Centru za obrazovanje odraslih "Multilungua" u Sanskom Mostu ovo ministarstvo je zabranilo rad na period od tri godine nakon što je otkrivena afera o lažnoj diplomi koju su izdali. U dosadašnjoj istrazi je ustanovljeno kako je ova privatna ustanova izdala preko 30 nezakonitih diploma za zanimanja: automehaničar, kuhar, mašinski tehničar, medicinski tehničar, programer CNC mašina, metalostrugar, šumarski tehničar, vodoinstalater i zavarivač. Također, nakon  velikog broja registrovanih neregularnosti krajem prošle godine zabranjen je rad Visoke međunarodne škole i Centra za obrazovanje odraslih "Vita plus" u Cazinu. 

Obje privatne školske ustanove bile su predmet istrage u okviru policijske akcije "Pero", te je tom prilikom uhapšeno devet odgovornih osoba. Njima se stavlja na teret da su bili dio organizovane grupe koja se bavila nezakonitim izdavanjem certifikata, osnovnoškolskih, srednjoškolskih i visokoškolskih diploma.

Tereti ih se da su na takav način stekli višemilionsku korist, te oštetili budžet FBiH za više od 200.000 maraka neplaćenog poreza.

"Trenutno nismo u mogućnosti da izvršimo provjere u privatnim školama koje su zapačećene i oko njih se vodi sudski spor. Problem u našem kantonu je što su pojedine škole izdale znatan broj diploma za brojna zanimanja, a nisu imale zakonsku osnovu da uopšte provode edukaciju za ta zanimanja. U takvim slučajevima inspekcijski organi su poduzeli odgovarajuće mjere i radnje", istakao je Alen Čajić, predstavnik Kantonalne uprave za inspekcijske poslove USK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije