Hronika

Bivši direktori "Pazarića" optuženi zbog slučaja vezivanja djece za radijatore

Bivši direktori "Pazarića" optuženi zbog slučaja vezivanja djece za radijatore
Foto: N.N. | Podignuta optužnica protiv tri bivša direktora Zavoda "Pazarić"

SARAJEVO - Podignuta je optužnica protiv tri osobe koje su, u različitim periodima, bile direktori u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, odakle su, prije dvije godine, procurile fotografije na kojim su štićenici Zavoda zavezani za radijatore.

Optužene terete za nesavjestan rad u službi, ali i za sprečavanje i neizvršavanje mjera za zaštitu maloljetnika. Kako je juče saopšteno iz Tužilaštva Kantona Sarajevo, optužnicu su podigle postupajuće tužiteljice, a potom je ona proslijeđena Općinskom sudu u Sarajevu na potvrđivanje.

Podsjetimo, još 2019. godine Sabina Ćudić (Naša stranka), poslanica u Predstavničkom domu Federacije BiH, predstavila je novinarima u Sarajevu šokantne detalje o tretmanu štićenika, a posebno djece, u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Ćudićeva je objavila fotografije na kojima se vidi da su djeca vezana za namještaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga djeca u takvom položaju provodila su veći dio dana i čitavu noć. Prezentovan je i video-materijal koji potvrđuje navode Ćudićeve o vezivanju djece u Zavodu.

Ona je na sjednici Predstavničkog doma FBiH 30. aprila ove godine kazala da je zatražila od Tužilaštva Kantona Sarajevo informaciju o istrazi u vezi sa zlostavljanjem djece u Zavodu Pazarić te je pročitala dopis Tužilaštva.

"U dopisu Tužilaštva KS navodi se kako se vodi istraga protiv tri osobe koje su u različitim periodima imale svojstvo odgovornih osoba u ovoj ustanovi, zbog osnovane sumnje da su počinile krivična djela nesavjestan rad u službi i sprečavanje u izvršavanju mjera za zaštitu maloljetnika", rekla je Ćudićeva.

Tom prilikom se zapitala gdje su u ovom momentu odgovorni za ovaj šokantan slučaj.

"S obzirom na to da smo svi svjesni koliko je vremena prošlo od objave materijala o zlostavljanju štićenika u Zavodu Pazariću i činjenicu da je autentičnost svih snimaka potvrđena, postavlje se pitanje ko su i gdje su odgovorni i da li oni i dan-danas imaju pristup djeci u Zavodu", kazala je Ćudićeva.

Slučaj "Pazarić", podsjetimo, krajem prošle godine našao se i na dnevnom redu Predstavničkog doma FBiH. Usvojeno je tada više zaključaka.

Jedan od zaključaka glasio je i da se uputi zahtjev Tužilaštvu Kantona Sarajevo za pristup informacijama o stepenu realizacije istrage i planiranim rokovima za eventualno podizanje optužnica.

Godinu ranije, odnosno krajem 2019, predstavnik roditelja djece s poteškoćama u razvoju Edo Čelebić pozvao je zastupnike federalnog parlamenta da se zamijene sa štićenicima Zavoda Pazarić, u kojem je, kako ih je citirao, tako lijepa situacija.

"Čuo sam danas često konstrukciju 'u razgovoru sa štićenicima'. Zar zaista mislite da ćete dobiti pravu sliku u razgovoru s njima? Rekli su da te slike vezivanja ne odražavaju pravo stanje, a niko nije rekao da su falš. Ako neko u 21. vijeku misli da je to prihvatljivo, onda smo u problemu", rekao je tada ogorčeni roditelj.

Zbog slučaja "Pazarić", podsjetimo, ranije se oglasila i Dunja Mijatović, komesarka za ljudska prava Saveta Evrope, te naglasila da, kao potpisnica Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima osoba s invaliditetom, BiH naročito mora osigurati da djeca s invaliditetom uživaju ista prava u pogledu porodičnog života, te u tom smislu mora pružiti usluge i podršku djeci s invaliditetom i njihovim porodicama.

Povezana vijest: 

Šokantni snimci iz Zavoda "Pazarić": Vezuju djecu za krevete i radijatore

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije