Hronika

Podignuta optužnica protiv tri osobe zbog krijumčarenja ljudi

Podignuta optužnica protiv tri osobe zbog krijumčarenja ljudi
Foto: Ilustracija | Podignuta optužnica protiv tri osobe zbog krijumčarenja ljudi

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Harisa Karamehmedovića (51) iz Sarajeva, Damira Miličevića (38) iz Ljubuškog i Jasmina Kajanije (44) iz mjesta Ljubač, opština Konjic zbog sumnje da su nelegalno prevodili migrante.

U optužnici se navodi da su tokom 13. i 14. avgusta 2018. godine, Haris Karamehmedović kao organizator, a ostali optuženi kao članovi grupe za ugovoreni novčani iznos od 7.500 evra, organizovali prihvat i nedozvoljeno prevođenje šest ilegalnih migranata, od kojih jedna maloljetna osoba.

Migranti su bili državljani Irana, a optuženi su trebali organizovati njihovo dalje ilegalno prebacivanje iz BiH u Hrvatsku, do krajnjeg odredišta Italije.

Karamehmedović se, zajedno sa Kajanijom, tereti da je navedenog dana izvršio prihvat migranata u Mostaru, uzeo prethodno dogovoreni novčani iznos, a potom ih Miličević preuzeo i prevezao putničkim motornim vozilom ilegalno preko državne granice BiH na teritoriju Hrvatske  te ostavio na njemu poznatoj lokaciji.

Policijski službenici MUP-a Hrvatske su ih otkrili i spriječili u daljoj namjeri prebacivanja migranata.

"Navedene radnje predstavljaju krivično djelo i u suprotnosti su sa članom 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i vazdužnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN-a protiv transnacionalnog organizovanog kriminala i članom 7. stavom 2. Zakona o graničnoj kontroli)", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata iz člana 189a., u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenje ljudi iz člana 189. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije