Hronika

Podnesen izvještaj protiv 14 osoba u nastavku akcije “VISA”

Podnesen izvještaj protiv 14 osoba u nastavku akcije “VISA”
Foto: Dražan Pozderović | Podnesen izvještaj protiv 14 osoba u nastavku akcije “VISA”

BANJALUKA - Jedinica za visokotehnološki kriminalitet Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske podnijela je Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka u nastavku akcije “VISA” Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv 14 osoba zbog sumnje da su počinili krivična djela neovlašteno korištenje ličnih podataka te pranje novca.

Kako su saopštili iz MUP-a RS, osumnjičeni S.S., S.S., D.D., O.M., S.D., N.T., N.Z., D.B., V.Đ., N.M., D.B., O.D., J.L. i M.I. počinili su gore pomenuta krivična djela na taj način što su u tokom 2022. godine izvršila terećenja platnih kartica, i to bez autorizacije legalnog imaoca platne kartice.

“Prema raspoloživim informacijama, izvršena su 392 pokušaja u ukupnom iznosu od oko 17.000 KM, od čega su 192 uspješne transakcije sa više različitih brojeva kartica, a štetu je pretrpjela banka koja je zaprimila ove transakcije”, navode iz MUP-a RS.

Podsjećamo, policija je u avgustu prošle godine pretresala nekoliko lokacija, a tom prilikom su pronađeni predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa navedenim krivičnim djelima.

“Pronađen je veći broj računara, prenosnih računara, mobilnih telefona, SIM kartica, podataka o karticama za bezgotovinsko plaćanje, USB prenosne memorije i dr.. Navedena krivična djela su izvršena na taj način što su gore navedena lica putem marketa na darknetu došli u posjed informacija o karticama za bezgotovinsko plaćanje, nakog čega su izvršili terećenja predmetnih platnih kartica čiji je izdavalac banka ‘Banco BISA’ S.A sa sjedištem u gradu La Paz u Boliviji, te bez autorizacije legalnog imaoca platne kartice izvršili 392 nelegalne transakcije u iznosu od oko 17.000 KM", saopštili su tada iz MUP-a Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije