Hronika

Poginula košarkašica, njen mladić kritično

Poginula košarkašica, njen mladić kritično
Poginula košarkašica, njen mladić kritično

ZENICA - Amna Fazlić (18) iz Zenice, košarkašica Čelika i reprezentativka BiH, tragično je izgubila život u željezničkoj nesreći.

Njen prijatelj Mirza Dedić (27) teško je povrijeđen i ljekari Kantonalne bolnice u Zenici do zaključenja ovog broja "Nezavisnih" borili su se za njegov život.

Mladi par, za koji su nam njihovi poznanici kazali da su "furali tek nekoliko dana", u kobno vrijeme u nedjelju u 20.38 išao je prema naselju Radakovo, u kojem su oboje živjeli. Pri pokušaju da na Kamberovića polju, na nedozvoljenom mjestu pređu preko pruge, Amna i Mirza zanemarili su opasnost i nisu čuli međunarodni voz Budimpešta - Sarajevo koji je izlazio iz zeničke stanice. Zakačila ih je lokomotiva kojom je upravljao mašinovođa M.A. iz Breze i tom prilikom oboje su zadobili izuzetno teške povrede.

Istražitelji i medicinari koji su brzo stigli na mjesto nesreće bili su šokirani prizorom i, kako nam je ispričao jedan od njih, onim što su čuli iz usta teško stradale djevojke. "Hoću li ponovo moći igrati košarku", stradala djevojka plačući je pitala strica koji je bio među istražiteljima, a koji je u prvi mah nije mogao prepoznati.

Tri časa kasnije jedna od najtalentovanijih košarkašica u BiH izgubila je bitku za život. Prijatelji i rodbina košarkašice i učenice 3. razreda Druge gimnazije u Zenici, nakon što su saznali da je na operacijski sto dovezena u svjesnom stanju, bili su šokirani kada im je oko 30 minuta poslije pola noći saopštena vijest o njenoj smrti.

"Bila je dobar učenik, sjajan sportista, fino vaspitana djevojka sa kojom nikada nisam imao problema. Poznavao sam je skoro 12 godina. Ta je djevojka bila puna života, uvijek nasmijana. Nikada nisam vidio da je došla u konflikt s bilo kim. Šokirani smo", kaže Behudin Bajgorić, trener KŽK Čelik.

Zbog prehlade ona nije bila na posljednja dva treninga, a onda se kobnog dana iznenada pojavila. Njene koleginice iz kluba kažu kako im je rekla da je došla samo da ih vidi, jer ne može bez njih.

"Ovo je za mene velika tragedija i veliki gubitak za sve nas. Kakvo je to dijete bilo! Pred njom je bila svijetla igračka budućnost", sa suzama u očima priča Amra Mehmedić, kapiten KŽK Čelik, u kojem je Amna igrala od svoje sedme godine.

Mirza Dedić, mladić koji je nedavno dobio zaposlenje u hotelu "Zenica", takođe je omiljen među svojim sugrađanima.

Portparol MUP-a ZDK Aldina Ahmić potvrdila nam je juče kako istraga o ovoj nesreći još traje.

Iz ŽFBiH odbacuju krivicu

Iz "Željeznica FBiH" čiji je voz učestvovao u nesreći saopšteno je da 300 metara dalje od mjesta tragedije postoji legalan putni prijelaz za pješake i motorna vozila, koji povezuje dva dijela Zenice: Kamberovića polje i Crkvice.

"Na toj dionici pruge nije prekoračena brzina od 70 km na sat, a nakon 'zavođenja brzog kočenja', iako je zaustavni put 700 metara, mašinovođa je zaustavio voz na 200 metara od mjesta nesreće", kažu iz "Željeznica FBiH".

Iz "Željeznica FBiH" odbacuju krivicu svoga uposlenika, dok su građani ogorčeni velikim brojem žrtava koje je inače uzela dionica pruge koja praktično prolazi kroz centar grada.

Vrhunska sportistkinja

Amna Fazlić bila je visoka 186 cm i igrala je na poziciji krilnog centra. Bila je kadetska i juniorska košarkaška reprezentativka BiH i, po mišljenju većine stručnjaka, spadala je u red najtalentovanijih košarkašica u BiH. U dresu BiH nastupila je na dva kadetska i jednom na juniorskom prvenstvu Evrope. Proglašena je za najbolju sportistkinju Zenice u konkurenciji juniora za 2009. godinu.

"Igrala je u omladinskim reprezentacijama. Bila je igračica na koju sam najozbiljnije računala za seniorsku reprezentaciju u budućnosti i uvrstila sam je na spisak od 24 igračice za seniorsku reprezentaciju, ali je trebalo da igra na juniorskom EP ove godine, gdje bi dobila veliku minutažu", kaže Vesna Bajkuša, selektor košarkaške reprezentacije BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije