Hronika

Pogledajte šta je oduzela SIPA u akciji "Blog"

Pogledajte šta je oduzela SIPA u akciji "Blog"
Foto: Ilustracija | Pogledajte šta je oduzela SIPA u akciji "Blog"

SARAJEVO - Devet osoba koje je SIPA uhapsila juče u akciji "Blog" na području Kantona Sarajevo, povezanih s ranije oduzetih osam i po kilograma droge predato je u nadležnost Tužilaštva BiH.

Uhapšene sumnjiče da su počinili krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnih droga i terete da su od maja 2020. godine nabavljali kokain, heroin i amfetamin u Nizozemskoj, nakon čega su to transportovali u BiH, gdje je dalje vršena preprodaja.

Kako su juče saopštili iz Tužilaštva BiH, radi se o akciji koja je povezana s prošlosedmičnim hapšenjem jednog osumnjičenog na području Sarajeva, kada je zaplijenjena veća količina amfetaminskog ulja, koje se koristi u proizvodnji droga, kao i jednom od najvećih zapljena kokaina vrhunske čistoće, koji je otkriven i zaplijenjen u vozilu kod naplatnih kućica na autoputu Sarajevo  Zenica, prije nekoliko mjeseci.

Kako saznaju "Nezavisne" od izvora bliskih istrazi, početkom godine na području Zenice u pretresu automobila kod Edina H. pronađeno je 16 pakovanja narkotika, a vještačenjem je utvrđeno da se u dva pakovanja nalazio kokain mase 1.104,79 grama, a u ostalih 14 pakovanja je bilo 7.470,02 grama heroina.

U nastavku aktivnosti, kako saznajemo, krajem četvrtog mjeseca presretnuto je vozilo Emira LJ., koji je praćen dok se vraćao iz Nizozemske, a u njemu je pronađeno osam litara amfetaminskog ulja koje se koristi kao osnovna baza za proizvodnju opojne droge spid. Kako nam je pojašnjeno od pomenutih izvora, jedan litar ulja se koristi za proizvodnju od pet do deset kilograma spida.

Iz Tužilaštva BiH juče su naveli da su s partnerskim institucijama i agencijama u BiH i inostranstvu prikupljali dokaze o pripadnicima organizovane kriminalne grupe koja je duži period nabavljala drogu uglavnom s područja Nizozemske te vršila transport, skrivanje, krijumčarenje, proizvodnju i plasman droga na ilegalnom narko-tržištu u BiH.

Kako je saopšteno iz SIPA, prilikom realizacije akcije "Blog" policijski službenici ove agencije pretresli su devet lokacija na području Kantona Sarajevo i oduzeli predmete koji će poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

"Tokom višemjesečne istrage i izvršenih vještačenja privremeno oduzetih opojnih droga u okviru ove operativne akcije policijski službenici SIPA su otkrili i privremeno oduzeli 1.104,79 grama opojne droge kokain, 7.470,02 grama opojne droge heroin i osam litara amfetaminskog ulja koje se koristi kao osnovna baza za proizvodnju opojne droge spid", naveli su juče iz SIPA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije