Hronika

Pogledajte zaključke Anketnog odbora u slučaju "Dragičević"

Pogledajte zaključke Anketnog odbora u slučaju "Dragičević"
Foto: N.N. | Pogledajte zaključke Anketnog odbora u slučaju "Davidović"
N.N.

Zaključke anketnog odbora prenosimo neizmjenjene i u cjelosti.

USVOJEN IZVJEŠTAJ I ZAKLJUČCI ANKETNOG ODBORA

Anketni odbor formiran Odlukom Narodne skupštine s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica vezanih za slučaj stradanja Davida Dragičevića danas je održao devetu sjednicu na kojoj su usvojeni Izvještaj Anketnog odbora na 323 stranice i Zaključci.

Devetom sjednicom je predsjedavao predsjednik Anketnog odbora Branislav Borenović, a prisutni su bili zamjenik predsjednika Drago Kalabić, kao i članovi Nedeljko Glamočak, Milanko Mihajilica i Goran Đorđić. Ispred grupe „Pravda za Davida“ prisutni su bili: Ljiljana Tešanović i Borislav Radovanović.

Izvještaj Anketnog odbora će, u skladu sa Poslovnikom o radu Narodne skupštine Republike Srpske, biti upućen na razmatranje u parlament Republike Srpske.

Na osnovu sagledavanja saznanja, činjenica, podataka, obavještenja dobijenih od svih relevantnih institucija i pribavljenih na osnovu izjava pojedinaca, a sve s ciljem kreiranja što potpunijeg Izvještaja vezanog za slučaj stradanja Davida Dragičevića, Anketni odbor je donio sledeće: 

ZAKLJUČKE 

 1. Anketni odbor smatra da su građani sa pravom uznemireni paušalnim, neutemeljenim i pogrešnim tvrdnjama izrečenim na konferenciji za medije u MUP-u od 26.03.‎ vezano za stradanje Davida Dragičevića koje su izazvale negodovanje građana Republike Srpske i porast njihovog nepovjerenja u institucije Republike Srpske. Anketni odbor smatra opravdanim i u potpunosti podržava zahtjeve građana koji traže punu istinu i pravdu za stradanje mladića Davida Dragičevića.
   
 2. Anketni odbor smatra da postoje osnovi sumnje da je David Dragičević ubijen i očekuje da se po ovom pitanju što hitnije odredi Tužilaštvo Republike Srpske sa odgovarajućom tužilačkom odlukom. 
   
 3. Anketni odbor traži da nadređene institucije zbog evidentnih učinjenih propusta, povreda procedura i pravila utvrde odgovornost ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske, direktora policije RS, načelnika Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP RS i direktora Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske, te donesu odgovarajuće odluke o razriješenjima ovih lica, kao i svih onih koji su svojim neadekvatnim ili protivpravnim činjenjem ili nečinjenjem otežali utvrđivanje istine u ovom slučaju. 
   
 4. Anketni odbor smatra da su tužioci u ovom slučaju učinili brojne propuste i zahtjeva od Narodne skupštine Republike Srpske da uputi inicijativu prema Visokom sudskom i tužilačkom savjetu Bosne i Hercegovine sa ciljem pokretanja odgovarajućih disciplinskih postupaka radi utvrđivanja odgovornosti postupajućih tužilaca. 
   
 5. Anketni odbor predlaže NSRS da se po hitnoj proceduri donesu izmjene Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske i Zakona o javnim tužilaštvima Republike Srpske kojim bi se omogućilo da oštećena strana može nastaviti krivično gonjenje u sudskom postupku, da se utvrde mogućnosti tužilačke odgovornosti u vršenju službene dužnosti, kao i da se u slučaju nestanka lica odmah preuzimaju adekvatne istražne radnje.
   
 6. Anketni odbor smatra neprimjerenim, neobjektivnim, pa čak i tendencioznim izvještavanje javnog servisa Republike Srpske - RTRS i Srpske novinske agencije – SRNA. Izvještavanjem na dan sporne, gorenavedene pres-konferencije, novinska agencija SRNA prekršila je sva pravila tačnog i fer izvještavanja, u interesu javnosti. Takođe, i ignorantskim odnosom prema svakodnevnim okupljanjima i zahtjevima građana za istinom i pravdom RTRS i SRNA prekršili su principe poštovanja profesionalnih i opšteprihvaćenih vrijednosnih i etičkih standarda, kao i pravila pravičnosti i nepristrasnosti, navedena u zakonima i kodeksima o radu javnog servisa i novinarskom izvještavanju.

  Nacionalni javni servis – Radio-televiziju Republike Srpske i nacionalna novinska agencija SRNA obavezni su da izvještavaju u profesionalni,etičkim i zakonskim okvirima, s ciljem otkrivanja istine.
   
 7. Anketni odbor poziva sve institucije da svoje djelovanje vrate u Ustavom i zakonom propisane ‎nadležnosti i da, ako je potrebno, radi sagledavanje svih profesionalnih, naučnih, zakonskih i stručnih analiza vezano za smrt Davida Dragičevića, treba koristiti isključivo relevantne svjetski priznate forenzičke institute i ustanove

 

ANKETNI ODBOR
predsjednik Branislav Borenović

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Komentari: 6

George

U svim ozbiljnim drzavama opoziciji nije dozvoljeno da rukovode skupstinskim odborima. Ako neko treba da bude pozvan na odgovornost, to je Cubrilovic zato sto je dozvolio sarajevskim slugama da ovako vrsljaju po Banjaluci!!! Bruka.

Klinac iz geta

Nauka na prvom mjestu? Koja to nauka onakve divljacke povrede nastale visednevnim maltretiranjem, naziva laskim tjelesnim povredama? Nauka (strucnjak iz Srbije na ponovljenoj obdukciji) je demantovala zlocinacku nauku koja je rekla da je tijelo bilo u vodi vise dana? Koja ce to nauka potvrditi da tijelo moze plutati kanalizacijom preko dva kilometra? Dakle, zlocinci i ubice koji se kriju iza institucija Republike Srpske kreiraju neku novu, zlocinacku nauku. Da je bilo prave nauke, niko nikada ne bi ni izasao na trg. Pravda za Davida!

MATRIXtenzorMAX2018

OVAKO, ANKETNI ODBOR JE ISPISAO 300 STRANICA , A MEDJU SASLUSANIMA NIJE BIO DAVOR BUDE KAD NAUKA NIJE NA PRVOM MJESTU VEC KONOBARI I GALAMDZIJE PRED BOSKOM

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije