Hronika

Pojačane kontrole brzine i vožnje pod uticajem alkohola

Pojačane kontrole brzine i vožnje pod uticajem alkohola
Foto: Arhiva NN | Pojačane kontrole brzine i vožnje pod uticajem alkohola

BANJALUKA - Za devet mjeseci ove godine evidentirano je 7.445 saobraćajnih nezgoda, od kojih su 82 sa poginulim osobama, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske i najavljeno da će od danas do nedjelje, 10. novembra, pojačano kontrolisati učesnike u saobraćaju.

Akcenat kontrola biće na prekoračenju propisane brzine kretanja motornih vozila i kontroli učešća u saobraćaju pod dejstvom alkohola, opojnih droga ili psihoaktivnih lijekova, saopšteno je iz MUP-a Srpske.

Za devet mjeseci ove godine evidentirano je i 336 saobraćajnih nezgoda sa teško povrijeđenim osobama, te 1.228 saobraćajnih nezgoda sa lakše povrijeđenima.

Analizirajući uzroke saobraćajnih nezgoda, evidentno je da je najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda bila nepropisna i neprilagođena brzina i to u 19 odsto ili 1.414 saobraćajnih nezgoda, dok su u 3,5 odsto slučajeva ili 263 saobraćajne nezgode učestvovali vozači koji su imali preko 1,5 grama po kilogramu alkohola u organizmu.

Policijski službenici MUP-a Republike Srpske su u ovoj godini zbog prekoračenja propisane brzine kretanja motornog vozila sankcionisali 68.917 vozača, dok je zbog upravljanja pod dejstvom alkohola iz saobraćaja isključeno 14.612 vozača.

MUP Srpske apeluje da se svi učesnici u saobraćaju, a posebno vozači, da pridržavaju zakonskih propisa, da brzinu kretanja prilagode uslovima i stanju na putevima, te da ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije