Hronika

Pokrenut disciplinski postupak protiv policajaca zbog napada na novinare u Mostaru

Pokrenut disciplinski postupak protiv policajaca zbog napada na novinare u Mostaru
Foto: Ilustracija | Pokrenut disciplinski postupak protiv policajaca zbog napada na novinare u Mostaru

MOSTAR - U MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona pokrenuli su, kako su saopštili, disciplinski postupak protiv policijskog službenika Policijske stanice Jablanica inicijala S. R. te još dvojice policijskih službenika PU Mostar, koji su osiguravali mjesto događaja gdje je aktivirana eksplozivna naprava u ulici Maršala Tita br. 41 ispred mesnice "Husić".

"Policijski službenik PS Jablanica S. R. na jednom lokalnom portalu je komentarisao napad na novinarku Melihu Smajkić gdje je omalovažavao i vrijeđao nju i novinarski poziv. Tim svojim postupkom je prekršio Zakon o policijskim službenicima HNK te se ogriješio o policijski kodeks. Policijski službenici PU Mostar inicijala LJ. K. i S. G.  koji su osiguravali mjesto događaja gdje je aktivirana eksplozivna naprava, nisu pravovremeno reagovali te spriječili napad na novinarku, odnosno, naknadno su osobi koja ja izazvala incident uručili prekršajni nalog i novčano je kaznili", saopštili su uz MUP-a HNK.

Naglasili su da MUP HNK najoštrije osuđuje ovakve postupke i ponašanje policijskih službenika, koji svojim ponašanjem štete ugledu MUP-a, te će provesti sve mjere i radnje predviđene zakonom.

"Isto tako molimo sve građane našeg kantona da svako eventualno nekorektno i neprofesionalno ponašanje policijskih službenika prijave Odjelu za profesionalne standarde MUP HNK", poručili su iz MUP HNK, piše Avaz.ba.

Podsjećanja radi, osim novinarke Smajkić, napadnuti su i fotoreporteri portala Bljesak i Klix.

Organizacije poput BH novinara, Društva novinara te Savjeta za štampu i onlajn medije BiH osudile su napad te pružili podršku svojim kolegama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije