Hronika

Pokušali prošvercovati zabranjeni pesticid u BiH

Pokušali prošvercovati zabranjeni pesticid u BiH
Pokušali prošvercovati zabranjeni pesticid u BiH

SARAJEVO - Tužilac Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Branimira Andrića, rođenog 03.12.1985. godine u Bijeljini, državljanina BiH i Mladena Cacanovića, rođenog 14.01.1976. godine u Loznici, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su 20.03.2014. godine, u noćnim satima, izbjegavajući mjere carinske kontrole, na graničnom prijelazu Šepak, u putničkom automobilu koji je u vlasništvu optuženog Cacanovića, iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu prevezli oko 65 litara pesticida „Furadan“, koji je zabranjen u Bosni i Hercegovini, jer može izazvati štetne posljedice za zdravlje ljudi i životinja.

Pesticid „Furadan“ je prema Zakonu o fitofarmaceutskim sredstvima u BiH, zabranjen za upotrebu jer sadrži aktivnu materiju karbofuran, izuzetno je toksičan i može izazvati trovanje, te je njegovo korištenje zabranjeno u BiH. Navedeni pesticid pronašli su i oduzeli policijski djelatnici Granične policije BiH, a Tužilaštvo BiH u okviru optužnice zatražilo je oduzimanje ove materije u skladu sa člankom 214 stavka 4. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije