Hronika

Policija istražuje incident u Banjaluci: Potraga za napadačem na Dangubićevu

Policija istražuje incident u Banjaluci: Potraga za napadačem na Dangubićevu
Foto: Ilustracija | Policija istražuje incident u Banjaluci: Potraga za napadačem na Dangubićevu

BANJALUKA - Policija radi na identifikovanju muškarca koji je u Banjaluci verbalno i fizički napao Dajanu Dangubić (29), pripadnicu Oružanih snaga BiH, te Milicu K. (25) iz Srbije.

Prema informacijama iz policije, napad se desio 30. juna oko 0.45 časova kada su njih dvije sjedile na klupi pored rijeke Vrbas u Ulici Majke Jugovića, odnosno blizu jednog kafića. Napadač je, navodno, htio da sjedne kraj njih, a imao je limenku piva u ruci, nakon čega ih napada.

"One su upućene da se jave u Službu hitne medicinske pomoći u Banjaluci, a u policiji su se izjasnile da ne žele krivično gonjenje", rečeno je u policiji.

Po nezvaničnim saznanjima, nijedna od njih u trenutku napada nije bila na dužnosti niti u uniformama Oružanih snaga BiH.

Dajana je, inače, široj javnosti poznata i kao prva žena u BiH koja upravlja tenkom M-84, te kao jedna od rijetkih djevojaka koja je skočila sa Starog mosta u Mostaru.

Poznata je i kao veliki borac za prava žena.

"Nije ni bitan napad. Evo ne boli prošlo je to. Udarim se ja na treningu sto puta gore. Bitno je gdje živimo. Bitno je ko sjedi u fotelji 'zakona'. Bitno je što ovo sutra može biti svako od nas", napisala je ona na Facebooku.

Ona je, kako postoje tvrdnje, napadnuta zbog svog fizičkog izgleda, odnosno zbog kratke frizure.

Kako prenose mediji, Dajana je istakla da ju je isprovocirao način na koji se policija odnosila prema tome.

"Razgovor je trajao pola sata. Zapisivali su izjavu na papir, nisu nas uopšte ozbiljno shvatali. Meni je ispod časti da te policajac diskriminiše i da ti kaže: 'Slušaj, mala, vi hodate naveče po parku, jeste li ga isprovocirale?'. Vjerovatno je išao na gej konotaciju. On opravdava nasilje izgledom ili seksualnom pripadnošću", kazala je Dajana.

Iz Ministarstva odbrane (MO) BiH naveli su da su već preduzeli niz aktivnosti na utvrđivanju činjenica u vezi sa medijskim natpisima o napadu na pripadnicu Oružanih snaga BiH.

"Ministarstvo obrane BiH najoštrije osuđuje svaki oblik nasilja, a posebno onog usmjerenog prema ženama. Obzirom da se incident dogodio izvan vojno kontrolisanog područja i van radnog vremena, MO BiH očekuje da se u proces utvrđivanja činjenica uključe i službe nadležnog MUP-a", rekli su iz MO BiH.

Oglasio se i Metju Fild, ambasador Velike Britanije u BiH, koji je naveo da je šokiran vijestima o napadu na potporučnicu Dajanu Dangubić.

"Ona je izvrsna ambasadorica ove zemlje. Mi smo sa njom i uz nju", poručio je on na Twitteru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije