Hronika

Pratite nas na Google news

Policija kontrolisala 1.222 pješaka u RS, samo 15 nije kažnjeno

Policija kontrolisala 1.222 pješaka u RS, samo 15 nije kažnjeno
Foto: Ilustracija | Policija kontrolisala 1.222 pješaka u RS, samo 15 nije kažnjeno
Nataša Martić

BANJALUKA - Od kontrolisana 1.222 pješaka, za 1.207 utvrđeno je da su počinili prekršaje, za koje su im izdati prekršajni nalozi, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

MUP je akciju "Odnos vozač - pješak i kontrola vozača pod dejstvom alkohola, opojnih droga ili psihoaktivnih lijekova" u periodu od 20. do 24.novembra.

Kako je saopšteno, MUP RS je akciju sproveo u cilju sprečavanja saobraćajnih nezgoda sa posljedicama po lica i održavanja povoljnog stanja bezbjednosti saobraćaja.

Policija je u okviru akcije kontrolisala i 12.986 vozača, a ispitivanje prisustva alkohola u organizmu izvršeno je kod 10.158 vozača, dok je sedam vozača je odbilo da se podvrgne ispitivanju. Od broja ispitanih, prisustvo alkohola utvrđeno je kod 630 vozača, precizirali sui z MUP-a.

"Količina alkohola u organizmu preko 1,50 g/kg utvrđena je kod 74 vozača, a zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola 81 vozač lišen je slobode (74 zbog količine alkohola u organizmu preko 1,50 g/kg i sedam koji su odbili da se podvrgnu alkotestiranju)", stoji u saopštenju.

Od 23 vozača koji su podvrgnuti ispitvanju na prisustvo opojnih droga ili psihoaktivnih lijekove, koji se ne smiju upotrebljavati prije i za vrijeme vožnje, kod tri je utvrđeno prisustvo opojnih droga u organizmu, a 13 vozača je odbilo da se podvrgne testiranju, kažu iz Ministarstva.

"U prvih deset mjeseci periodu januar - oktobar 2020. godine dogodile su se 7.403 saobraćajne nezgode, što je manje za 11,3% u odnosu na isti period 2019. godine. U saobraćajnim nezgodama poginulo je 85 lica (za 16 lica manje u odnosu na uporedni period), teže su povrijeđena 384 lica (manje za 23,7%), dok je lakše povrijeđeno 1.880 lica (manje za 6,9%)", podaci su MUP-a.

Ministarstvo unutrašnjih poslova poziva sve učesnike u saobraćaju, bez obzira na to da li se radi o vozačima automobila, motocikla, bicikla, pješacima ili drugima, da poštuju saobraćajne propise i da se odgovorno ponašaju u saobraćaju, te da svojim ponašanjem doprinesu povoljnijem stanju u oblasti bezbjednosti saobraćaja na području Srpske.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije