Hronika

Policija na tragu provalnicima u hramove

Policija na tragu provalnicima u hramove
Foto: N.N. | Policija na tragu provalnicima u hramove

TREBINJE - Policija u Trebinju je na tragu počinioca koji je za četiri dana na području ovoga grada učestvovao u provalama u dvije pravoslavne crkve.

Siniša Laketa, načelnik Policijske uprave Trebinje, na devetomjesečnoj pres-konferenciji ove uprave potvrdio je da su zaprimili dvije prijave o ovim krivičnim djelima počinjenim početkom oktobra te da se radi o krađi i pokušaju krađe.

"Najvjerovatnije se radi o jednom izvršiocu, odnosno, o istom izvršiocu", kazao je Laketa i dodao da se intenzivno radi na rasvjetljavanju ovih krivičnih djela.

On je precizirao da je u prvom slučaju, a riječ je o krađi u Crkvi Svetog Pantelejmona u trebinjskom prigradskom mjestu Aleksina Međa, nakon provale ukradeno oko 600 KM, a da je u drugom slučaju pokušana provala u Crkvu Svetog Nikole u Mrkonjićima, ali nije ukradeno ništa, već su samo oštećena vrata.

Zanimljivo je da su lopovi u prethodnim godinama Crkvu Svetog Nikole, u kojoj se krstio Sveti Vasilije, pljačkali sedam puta, ali su iz Crkvenog odbora, poučeni time, ugradili vrata koja se ne mogu lako obiti i vjerovatno na taj način spriječili provalu, dok je crkva u Aleksinoj Međi, i pored željeznih vrata, ipak opljačkana.

"I u prethodnim godinama imali smo niz krivičnih djela koja su počinjena na štetu Srpske pravoslavne crkve i većina njih je rasvijetljena, a lica su privedena pravdi", rekao je Laketa, ne želeći da navodi njihova imena, iako je poznato da su u ranijem periodu otkrivena dvojica Trebinjaca, izvjesni Bošković i Vukalović.

Laketa, međutim, navodi i činjenicu da je migrantska kriza dovela do situacije da su i migranti pokazivali sklonosti ka ovakvim krivičnim djelima.

To ipak, kako dodaje, ne mora značiti da su ova krivična djela, koja je policija okvalifikovala kao krađu i krađu u pokušaju, vezana za migrante, jer se istraga nastavlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije