Hronika

Pao još jedan kradljivac bicikala

Pao još jedan kradljivac bicikala
Foto: Ilustracija | Policija pronašla bicikle ukradene u Banjaluci
Dragan Sladojević

BANJALUKA - Tridesetsedmogodišnji Milomir Vučenović iz Banjaluke uhapšen je zbog sumnje da je u ovom gradu izveo deset krađa i teških krađa, tokom kojih su mu na meti bili bicikli.

Time je banjalučka policija u nepunih mjesec dana uspjela da rasvijetli oko 20 krađa dvotočkaša, pošto je u prethodnom slučaju, početkom avgusta, pao i Banjalučanin J.J. (26).

Uz navođenje inicijala Vučenovića, iz Policijske uprave Banjaluka su naveli da je utvrđeno da je on iskorištavao nepažnju vlasnika i ukrao bicikle raznih marki.

"Potom ih je dalje prodavao drugim licima, čime je pričinio veću materijalnu štetu oštećenima, a za sebe stekao protivpravnu imovinsku korist", saopštila je Marija Markanović, portparol Policijske uprave Banjaluka.

Vučenovića su identifikovali i uhapsili pripadnici banjalučke Policijske stanice Centar, a osumnjičen je da je bicikle na području Banjaluke krao od aprila do 31. avgusta. Ujedno je banjalučka policija pronašla određen broj ukradenih dvotočkaša, te ih vratila vlasnicima.

Iz policije su naglasili da je o svim činjenicama obaviješten i dežurni okružni javni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, koji je naložio da se protiv osumnjičenog, nakon dokumentovanja predmeta, u redovnoj proceduri dostavi izvještaj.

Podsjetimo, seriju krađa dvotočkaša u Banjaluci policija je riješila i prije nešto manje od mjesec dana.

Tada su pripadnici Policijske stanice Lazarevo rasvijetlili 10 krađa, izvedenih od januara 2015. do jula ove godine, i to na području koje operativno pokriva ova policijska stanica. J.J. je, tokom kriminalističke obrade, krađe i priznao.

"J.J. je osumnjičen da je bicikle krao ulazeći u stubišta stambenih zgrada, dvorišne kuće i slične objekte", rečeno je tada iz policije.

Šta učiniti u slučaju krađe

  • Javiti se u najbližu policijsku stanicu ili na besplatan broj 122.
  • Tokom podnošenja prijave, saopštiti što više informacija o okolnostima koje se odnose na krađu.
  • Navesti mjesto gdje je bicikl bio, vrijeme kada je, kako se sumnja, ukraden, te da li je bio adekvatno obezbijeđen.
  • Potrebno je, ako ga ima, da vlasnik dostavi račun od kupovine bicikla ili kupoprodajni ugovor kao dokaz o vlasništvu, ili da ga što detaljnije opiše navodeći karakteristična obilježja dvotočkaša.  

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Na 23. MFC konferenciji AMFI uputio poziv za podršku pristupu fondovima

Marketing tim / 20.09.2021 08:24

Sarajevo – U organizaciji MFC-a (Microfinance Centre), od 14. do 16. septembra, održana je 23. konferencija pod naslovom „Pandemijski restart“. Na konferenciji je aktivno sudjelovalo Udruženje mikrokreditnih organizacija u BiH – AMFI.

AMFI BiH | Na 23. MFC konferenciji AMFI uputio poziv za podršku pristupu fondovima

Na međunarodnoj virtuelnoj konferenciji u 40 sesija učestvovalo je 100 govornika. Konferencija je poslužila kao sjajna platforma za razmjenu znanja i iskustava predstavnika institucija i organizacija iz sektora mikrofinansiranja, kao i regulatora i kreatora politika, iz čak 36 zemalja.

U fokusu konferencije je bila digitalizacija i zeleno (eko) mikrofinansiranje, od globalnih do regionalnih  trendova, dok je poseban osvrt dat na preovladavanje pandemijske krize i kreiranje novih poslovnih modela u ovom sektoru.

Stabilnost sektora

Predsjednica AMFI-ja i članica Odbora MFC-a, Elma Zukić, na panelu za Balkan i Istočnu Evropu, kojim je otvoren prvi dan trodnevne konferencije, govorila je o izazovima poslovanja mikrokreditnog sektora u BiH u vrijeme ekonomske krize s kojom se naša zemlja suočila uslijed posljedica pandemije COVID-19, te o mjerama koje je sektor primjenio kako bi održao poslovanje ali i zaštitio interese svojih klijenata.

„Ponosno mogu istaći kako je tokom pandemije mikrokreditni sektor u BiH održao stabilnost, gdje je, u skladu sa odlukama i preporukama regulatora, proaktivnim pristupom novonastaloj situaciji, odnosno individualnim rješenjima za svakog klijenta zadržan kontinuitet u poslovanju“, izjavila je Zukić.

U panel diskusiji, pored drugih učesnika, sudjelovala je i predstavnica zakonodavne vlasti iz BiH, Snježana Rudić, pomoćnica ministra finansija RS-a, koja je predstavila poduzete aktivnosti sa aspekta podrške vlasti BiH i RS-a ovom sektoru, te naglasila važnost formiranja Garantnog fonda RS-a, kao snažne podrške u periodu pandemije klijentima i organizacijama mikrokreditnog sektora.

Vrlo interesantne informacije o budućim ulaganjima Evropske unije u zemlje Zapadnog Balkana, iznio je Roberto Estelles Colom, ispred Evropske komisije. Kazao je kako se u narednih sedam godina očekuju investicijska ulaganja u iznosu od 9 milijardi EUR-a, naravno uz ispunjenje određenih preduslova.

Ove investicije će donijeti nove garancije za Zapadni Balkan i podizanje ulaganja u iznosu od 20 milijardi EUR-a, što uključuje javnu infrastrukturu i privatni sektor. Ovaj ekonomski investicijski plan ima šest velikih prioriteta: transport, clean (čista) energija, zelene i digitalne transformacije, kompetencije privatnog sektora te razvoj ženskog poduzetništva.

„Na konferenciji smo zatražili podršku ka pristupu BiH fondovima mikrokreditnog sektora, posebno u oblastima zelenog finansiranja, ženskog poduzetništva, digitalne transformacije društva ali i finansijske uključenosti najpotrebnijim kategorijama građana, stoga smo izrazili spremnost da Udruženje mikrokreditnih organizacija u BiH - AMFI i sektor mikrokreditiranja uz znanje, iskustvo i spremnost daju punu podršku realizaciji navedenog”, pojasnila je Zukić podsjetivši kako BiH, između ostalog,  nije iskoristila mogućnost pristupa EaSI fondu (Program Evropske unije za zapošljavanje i društvene inovacije), koji ubrzo i ističe.

Jedan od zaključaka konferencije je da će mikrofinansiranje naći svoj put u ovom vrlo dinamičnom periodu promjena, uz eksponencijalni rast primjene tehnologija vodeći računa o potrebama klijenata. Period pandemije je upravo ukazao na potrebe snažne finansijske inkluzije, uz naglasak da je finansijska sredstva potrebno učiniti dostupnim za sve građane.

Najavljena konferencija o mikrokreditnom sektoru u BiH

Predstavnici mikrokreditnog sektora u BiH aktivno su predstavili postignuća u oblasti zelenog mikrofinasiranja, jačanja digitalnih poslovnih vještina klijenata ali i u digitalnoj transformaciji finansijskog sektora sa fokusom na mikrokreditiranje.

Učešće na godišnjoj konferenciji Mikrofinansijskog centra - MFC-a, čijih 113 članica pruža odgovorne mikrofinansijske usluge za gotovo dva miliona klijenata u zemljama Evrope, Azije ali i šire, bilo je prilika i da se najavi velika online konferencija o mikrokreditnom sektoru u BiH „Novo doba za mikrofinansijski sektor u BiH“, koja će se održati u novembru, a na kojoj će se razgovarati o finansijskoj pismenosti, razvojnim perspektivama sektora, upotrebi novih tehnologija, te o razvoju zelenog mikrofinansiranja u BiH.

Najčitanije