Hronika

Pratite nas na Google news

Policija upozorava: Lažni inspektor pljačka građane

Policija upozorava: Lažni inspektor pljačka građane
Foto: Ilustracija | Policija upozorava: Lažni inspektor pljačka građane
N.N.

ZENICA - Zenička policija upozorava građane na pojavu lažnog kriminalističkog inspektora koji zaustavlja ljude želeći da ih "legitimiše"“, nakon čega ih opljačka.

Radi se o nepoznatom muškarcu koji ordinira u kasnim večernjim satima. Hoda ulicama, a naoružan je nožem.

Prvi slučajevi pljački, prema neimenovanim izvorima "Avaza", zabilježeni su tokom proteklog vikenda.

"Ja sam inspektor Jonjić. Krim policija. Po opisu mi odgovarate, molim za vaše dokumente", opisao je jedan Zeničanin pomenutom portalu kako mu se lažni policajac obratio.

Budući da mu je bio sumnjiv, rekao mu je da nije nikakav problem, ali je i on od njega zatražio policijsku značku.

"U tom trenutku raskopčao je jaknu, na sebi je imao majicu crne boje, a na desnoj strani je odštampao krim policija. Vidno zbunjen, pokušavao je, kao, da pronađe značku. Međutim, rekao mi je da je značka ostala u stanici", govori Zeničanin.

Predložio je "inspektoru" da odu u stanicu, gdje bi se uvjerio da je nepoznati muškarac uistinu inspektor, ali i da obave njegovu identifikaciju, te da mu saopšte zbog čega im je sumnjiv.

"Krenuli smo prema stanici. Međutim, kada smo došli nekoliko metara od stanice, rekao mi je da treba samo nešto uzeti. Sačekao sam ga, međutim, nije se vratio. Odmah sam shvatio šta je posrijedi i sve prijavio policiji", priča Zeničanin.

U policiji su saslušali ono što se dogodilo Zeničaninu, evidentirali slučaj i kazali da će učiniti sve što je u njihovoj nadežnosti na rasvjetljavanju prijave.

Noć kasnije dogodio se još jedan slučaj ordiniranja lažnog inspektora, a nakon što je stariji Zeničanin izvadio novčanik kako bi dao ličnu kartu lažnom inspektoru, on mu je ukrao novčanik, piše pomenuti portal "Avaz".

Nepoznati muškarac sa sobom je imao i nož, a cijeli slučaj prijavljen je policiji.

Prema riječima Aldine Alić, portparola MUP-a ZDK, prijavljena su im dva slučaja.

"U oba slučaja su zaprimljene prijave i službenici Odsjeka kriminalističke policije rade na rasvjetljavanju i dokumentiranju krivičnog djela. Prema prvim informacijama, radi se o krivičnom djelu lažno predstavljanje budući da se muškarac predstavlja kao policijski službenik. U tom pravcu će ići operativni rad policijskih službenika i poduzete su već mjere na otkrivanju. Radi se o muškarcu visine oko 190 cm, koji na sebi  ima crnu jaknu", kaže Alićeva, pozivajući građane, ukoliko imaju bilo kakve informacije, da ih dostave policiji.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije