Hronika

Policijska uprava Doboj: Pijani vozači ne mare za kazne

Policijska uprava Doboj: Pijani vozači ne mare za kazne
Foto: Pixabay | Policijska uprava Doboj: Pijani vozači ne mare za kazne

DOBOJ - Vozači koji nakon dvije-tri čašice sjednu za volan ne mare puno za kaznu koju bi mogli platiti ukoliko ih zaustavi patrola policije ili ako "pod gasom" prouzrokuju saobraćajnu nesreću.

"Jednostavno, mentalitet naših ljudi na ovim prostorima je takav da sama sankcija ne predstavlja ništa. Tu, generalno, treba nešto da se radi od samog momenta podnošenja zahtjeva za polaganje vozačkog ispita do procjene psiho-fizičke sposobnosti jednog lica, da li je ono zaista psihički i fizički zrelo da dobije ljekarsko uvjerenje da može pristupiti polaganju vozačkog ispita. Ne kažem da nisu rigorozne komisije, ali bi još dodatno trebalo pooštriti i same procedure polaganja vozačkog ispita", kazao je Predrag Lazić, zamjenik načelnika Policijske uprave Doboj.

Sankcije su znatno rigoroznije kada saobraćajne nezgode prouzrokuju vozači pod uticajem alkohola ili opijata u odnosu kada iste vozače policija ulovi u redovnoj kontroli.

"Tako ako je količina alkohola preko 1,5 g/kg u redovnoj kontroli sankcija je 400 KM, dva kaznena boda i zaštitna mjera dva mjeseca zabrane upravljanja motornim vozilom. Dok je kod prouzrokovanja saobraćajne nezgode sankcija 1.500 KM, zabrana šest mjeseci i dva kaznena boda", pojasnio je Lazić.

Iako su mjesecima policijske patrole konstantno na putevima, to nije dovoljno da se vozači uozbilje, kažu u dobojskoj policiji.

"Iz mjeseca u mjesec bilježimo konstantno povećanje broja lica koja upravljaju pod uticajem alkohola. Štaviše, zabrinjavajuća je činjenica da se sve više pojavljuju lica koja upravljaju pod uticajem opijata, raznih vrsta opojnih droga, gdje dobar dio njih zbog sankcije i procedure sankcionisanja odbijaju da se podvrgnu testu na prisustvo opojnih droga, a neki manji dio se testira", navodi Lazić.

Predstavljajući rezultate rada u novembru, on je kazao da se na putevima koje operativno pokriva PU Doboj dogodilo 75 saobraćajnih nesreća.

"Petnaest nezgoda su počinila lica koja su bila pod uticajem alkohola, čak sedam  vozači koji su upravljali sa količinom alkohola većom od 1,5 g/kg, šest nezgoda su prouzrokovali vozači koji imaju do dvije godine vozačkog staža i tri su lica bez položenog vozačkog ispita", rekao je Lazić.

Tokom novembra 313 vozača je isključeno iz saobraćaja, od toga zbog alkohola njih 261, prije sticanja prava na upravljanje 16 vozača, za vrijeme trajanja zabrane 11, dok su 24 vozača bila pod dejstvom opijata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije