Hronika

Policijski komesar zatvorenika vodio kao radnika na bolovanju

Policijski komesar zatvorenika vodio kao radnika na bolovanju
Foto: N.N. | Policijski komesar zatvorenika vodio kao radnika na bolovanju

​TRAVNIK - Opštinski sud u Travniku potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva u Travniku protiv policijskog komesara Sulejmana Tukara zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Tukaru se stavlja na teret da je kao službena osoba u svojstvu komesara u Ministarstvu unutrašnjih poslova SBK Travnik postupio suprotno Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova SBK.

Kako je precizirano, Tukaru se na teret stavlja da je bio upoznat s tim da je radnik Policijske stanice Bugojno J.A. od aprila 2016. godine bio upućen na izdržavanje kazne zatvora, ali je ipak dopustio da se u evidencijama MUP-a SBK vodi kao radnik koji je na bolovanju.

"Optuženi je, i pored činjenice što je bio upoznat da je djelatnik Policijske stanice Bugojno J.A. rješenjem Općinskog suda Bugojno od 14.4.2016. godine bio upućen na izdržavanje kazne zatvora u trajanju od pet mjeseci, počev od 27.5.2016. godine po presudi Općinskog suda Bugojno do 17.11.2015. godine, dopustio da se u evidencijama MUP-a SBK vodi kao djelatnik na bolovanju i da se vrši obračun naknada za bolovanje po doznakama", navodi se u optužnici.

Osim toga, kako je navedeno, potpisao je rješenje o korištenju godišnjeg odmora J.A. u trajanju od 12 radnih dana.

Zahvaljujući tome je, po osnovu bolovanja i naknade za godišnji odmor, J.A. za vrijeme dok se nalazio na izdržavanju zatvorske kazne, isplaćeno ukupno 2.879,26 maraka, koliku je imovinsku korist i stekao, a pripadajući doprinosi iznosili su 1.836,55 KM.

Kako je navedeno, refundiranjem iznosa od 1.592,04 KM po osnovu bolovanja preko 42 dana oštećen je Zavod za zdravstveno osiguranje KSB/SBK, dok je za preostalu razliku, tačnije 3.123,77 KM, oštećen budžet SKB/KSB.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije