Hronika

Posada preživjela pad helikoptera

Posada preživjela pad helikoptera
Posada preživjela pad helikoptera

SARAJEVO - Helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine srušio se jutros nedaleko od Ilijaša, kod Sarajeva, potvrđeno je u OS BiH.

U toj helikopterskoj nezgodi niko od trojice članova posade nije ozbiljnije povrijeđen.

Prilikom nezgode, koja se desila oko 8.15 u mjestu Ljubinići u neposrednoj blizini autoputa Viskoko - Sarajevo, helikopter UH1H se nekoliko puta prevrnuo na livadi pored autoputa.  

"Prilikom redovne obuke pilota iz kasarne 'Rajlovac' su u 7.30 poletjela dva helikoptera UH1H i jedan helikopter M8. Jedan od helikoptera je pao. Tri člana posade su preživjela pad helikoptera. Njih je drugi helikopter, koji je letio u paru sa njima, evakuisao. Ljekari su ih pregledali i konstatovali da nisu ozbiljnije povrijeđeni", kazao je general Rizo Pleh, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH.

Pleh jučer nije mogao kazati kako je došlo do pada helikoptera.

Helikopter je pao prilikom slijetanja na livadu. U blizini mjesta pada helikoptera nije bilo naseljenih kuća.

Rijetki svjedoci pada helikoptera kazali su da su prije nego što će pasti čuli eksploziju.

"Čule smo neki prasak. Helikopter je proletio iznad nas i onda je pao i okrenuo se. Prvo iz helikoptera niko nije izlazio, ali su onda vojnici izašli iako su bili naopačke okrenuti", kazala je Asija Pitarević, koja je sa rodicom čuvala ovce na livadi u trenutku pada helikoptera.

Pitarevićeva je dodala da su nakon pada letjelice ljudi sa autoputa počeli da doleze da pomognu članovima posade, ali da je po njih došao drugi helikopter.

"Ja sam pecao u blizini. Došao sam desetak minuta nakon udesa. Članovi posade su već bili otišli. Sreća je da su pali ovdje gdje nema nikoga. Da je sletio samo stotinak metara preko ulice mogao je pasti direktno u naseljeno mjesto", kazao je Sadik Salihović, mještanin koji je u obližnjoj rijeci Bosni pecao ribu.

Nedugo nakon pada helikoptera na lice mjesta su došli vatrogasci. Admir Begović, komandant vatrogasaca iz Vogošće i Ilijaša, istakao je da nije bilo potrebe za intervencijom vatrogasaca jer se helikoprter nije zapalio.

Trojica pripadnika OS BiH koji su bili u helikopteru prevezeni su u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCIS) gdje su pregledani.

"Niko nije ozbiljnije povrijeđen. Najviše se žalio vojnik E.M. (44). Njemu su dijagnosticirane lakše kontuzije kičme, ali je nakon pregleda otpušten iz bolnice", kazala je Biljana Jandrić, glasnogovornica KCUS.

Jučer su istražitelji Tužilaštva BiH i Vojne policije OS BiH provjeravali uzroke pada helikopštera. Neki dijelovi helikoptera su bili i nekoliko stotina metara od mjesta gdje je helikopter pao.

Nezvanično iz OS BiH saznajemo da je najvjerovatniji uzrok pada ljudska greška, jer je helikopter poletio ispravan. Helikopterom je upravljao neiskusni pilot, ali je instruktor bio pilot sa više od 600 sati leta. Tema rutinske vježbe je bila "Postupak u vanrednim situacijama".

"Sada se može samo nagađati. Sigurno je da je helikopter bio ispravan. Ako postoji i najmanja sumnja u neispravnost ne puštaju helikoptere da lete. Posada je u šoku i pod ljekarskim nadzorom. Ne bi bilo ljudski sada ih ispitivati. Ovakve nezgode se, nažalost, dešavaju. Sreća je samo da niko nije ozbiljnije stradao", kazao je general Pleh.

To je već drugi helikopterski udes u Oružanim snagama BiH ove godine.

Početkom februara helikopter OS BiH, koji je dostavljao pomoć stanovništvu u Gacku i Bileći prilikom snježnog nevremena u BiH srušio se u selu Bukovice, kod Kalinovika.

U OS BiH su taj događaj okarakterisali kao "prinudno slijetanje". U helikopteru je u trenutku udesa bilo 11 članova posade, ali i novinara koji su snimali akciju pomoći ugorženom stanovništu. Prilikom tog udesa niko, srećom, nije povrijeđen.

Za tu nezgodu je naknadno ustanovljeno da su krivi izuzetno loši vremenski uslovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije