Hronika

Profesori se potukli zbog Senata

Profesori se potukli zbog Senata
Profesori se potukli zbog Senata

TUZLA - Bahrija Šarić, prorektor za nastavu Univerziteta u Tuzli, povrijeđen je u fizičkom obračunu, koji se u nedjelju naveče desio u prostorijama Rudarskog fakulteta u Tuzli.

Kako saznajemo, do fizičkog obračuna između Šarića i Denijala Sprečića, v.d. dekana Mašinskog fakulteta, je došlo na sastanku u vezi s pitanjima rada Univerziteta i imenovanjem članova u Senat. Neki portali su prenijeli da je i Sprečić zadobio lakše povrede.

"Došlo je do fizičkog obračuna između prorektora za nastavu i v.d. dekana Mašinskog fakulteta u Tuzli. Policijska uprava Tuzla obavila je uviđaj, medicinska dokumentacije bit će izuzeta i onda će izvještaj biti naknadno dostavljen Tužilaštvu", potvrdio je Admir Arnautović, glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva Tuzla.

Dodao je da su uzete izjave od svih prisutnih na sastanku, a više infomacija će biti poznato nakon završetka istrage. Šarić i Sprečić se danas nisu javljali na mobilne telefone kako bismo uzeli komentar od njih.

Kemal Gutić, v.d. dekana Rudarskog fakulteta u Tuzli, izjavio je za medije da se sukob desio u neformalnom druženju uz kafu, te da incident nije bio onih razmjera kako su objavili neki portali.

"Dogodio se incident i naguravanje. Bio sam prisutan, a po nekim saznanjima to su personalne stvari i poslije je jedan od sukobljenih slučaj prijavio policiji", rekao je Gutić.

Gutić je potvrdio da su tom sastanku prisustvovali i Bego Gutić, inače njegov brat i premijer Tuzlanskog kantona, i Mirsad Kukić, predsjednik Kantonalnog odbora SDA Tuzla.

Nezvanično, rektor Samir Nurić prije nekoliko dana je pozvan na sastanak s kantonalnim premijerom, gdje je, kako se spekuliše, vršen pritisak da da ostavku ili radi kako mu se kaže, a sve u cilju da, navodno, na njegovo mjesto dođu podobniji.

"Šta radi predsjednik KO SDA, šta radi premijer TK, šta radi poslanik Skupštine TK na Univerzitetu u Tuzli? I šta oni tu imaju da traže, vršeći pritisak, ucjenjujući da rektor ili potpiše ostavku ili da radi kako mu se kaže? Rektoru su dati nalozi da vrši nezakonita zapošljavanja, zatim da kadrovskim rješenjima određenim dekanima koji su izabrani na Vijeću ne da saglasnost", ustvrdio je

Zlatan Begić, član Senata Univerziteta u Tuzli.

V.d. dekana Kemal Gutić je naglasio da nije vršen pritisak za davanje ostavki.

Drugi učesnici na ovom sastanku i u ovom incidentu nisu davali izjave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije