Hronika

Potvrđena još jedna optužnica protiv Hamdije Lipovače

Potvrđena još jedna optužnica protiv Hamdije Lipovače
Foto: N.N. | Potvrđena još jedna optužnica protiv Hamdije Lipovače

BOSANSKA KRUPA- Općinski sud u Bosanskoj Krupi potvrdio je optužnicu Tužilaštva USK protiv bivšeg premijera Unsko-sanskog kantona Hamdije Lipovače (44), te Jasmina Hošića (42) i Mahira Midžića (40), svi iz Bihaća, zbog postojanja osnovane sumnje da je prvooptuženi Lipovača počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, a da su drugoooptuženi i trećeoptuženi pomogli prilikom njegovog počinjenja.

Osnovano se sumnja da su optuženi u novembru 2014. godine, nakon što su dogovorili štampanje i postavljanje reklamnog materijala za Socijaldemokratsku partiju BiH, čiji su članovi bili, sa jednom štamparskom firmom iz Bihaća, pronašli posrednika kojem je tadašnji premijer iz tekuće rezerve budžeta Unsko-sanskog kantona isplatio iznos od pet hiljada maraka.

Novac je fiktivno predstavljen kao jednokratna  pomoć posredniku, a tom radnjom je za SDP BiH pribavljena novčana korist u pomenutom iznosu, stoji u optužnici.

U toku istrage Tužilaštvo USK je saslušalo brojne svjedoke i prikupilo više desetina materijalnih dokaza kojima je potvrđena osnovanost predmetne optužnice.

 U narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji kod Općinskog suda u Bosanskoj Krupi.

Inače, suđenje pred ovim sudom se odvija zbog sukoba interesa, odnosno činjenice da je Lipovačina supruga zaposlena kao sutkinja suda u Bihaću.

Ovo je samo jedno u nizu suđenja koja su vođena ili se vode pred ovdašnjim sudovima protiv Hamdije Lipovače, koji je jedno vrijeme obnašao funkcije gradonačelnika Bihaća i premijera USK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije