Hronika

Potvrđena optužnica: Izgradili igralište na mjestu dalekovoda

Potvrđena optužnica: Izgradili igralište na mjestu dalekovoda
Foto: N.N. | Potvrđena optužnica: Izgradili igralište na mjestu dalekovoda

BIHAĆ - Općinski sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Tužilaštva USK protiv Zlatana Tajića, Amira Nefića i pravnog lica "Aqua projekt" zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo nesavjesnog rada u službi.

Optužnica Tajića, inače bivšeg predsjednika Sportskog saveza Bihaća, tereti da je tokom 2014. godine kao predsjednik ovog saveza i kao lice ovlašteno za raspolaganje finansijskim sredstvima koje im je doznačavao grad Bihać, mimo zakonskih pravila javnog poziva, zaključio s firmom "Home inženjering" ugovor u vrijednosti od 93.000 maraka za izgradnju sportskog igrališta u naselju Sokolac bez prethodno pribavljene urbanističke saglasnosti.

Nakon toga je, također kršeći zakonske propise, kako stoji u optužnici, s preduzećem "Maj komerc", iz Bihaća, zaključio ugovor u vrijednosti od 30.000 maraka o izvođenju radova na ograđivanju pomenutog sportskog igrališta, također bez prethodno pribavljene urbanističke saglasnosti.

Međutim, sportsko igralište je izgrađeno na mjestu gdje se nalaze stubovi dalekovoda "Elektroprivrede BiH" pa je federalni energetski inspektor naknadno zatvorio ovo sportsko igralište kao neupotrebljivo zbog toga što je njegovo korištenje opasno po sigurnost ljudi.

Optužnica tereti Pajića i Nefića, koji je bio predstavnik nadzornog organa, u ovom slučaju preduzeća "Aqua projekt", da su nesavjesno postupali te svjesno propustili unijeti podatak da se na gradilištu nalazi sporni strujni dalekovod. U optužnici se navodi kako su na taj način Sportskom savezu Bihaća nanijeli štetu u iznosu od 120.000 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije