Hronika

Potvrđena optužnica: "Narko-bos kamerama pratio policajce"

Potvrđena optužnica: "Narko-bos kamerama pratio policajce"
Foto: Avaz.ba | Potvrđena optužnica protiv 15 osoba: "Narko-bos kamerama pratio policajce"

SARAJEVO - Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva KS protiv 15 osoba, a terete ih da su djelovali kao kriminalna grupa, te kupovali i prodavali heroin, kokain, spid i kanabis, s tim što su tokom trgovine koristili posebne šifrovane poruke, nazivajući drogu - kafom.

Optužnica je potvrđena protiv Edisa Bunara (30), njegove supruge Nerme Bunar (28) i majke Belke Bunar (57), kao i Eldara Spahića (30), Sabahudina Žigovića (30), Esmere Sinanović (28), Almedina Taćija (38), Adisa Palduma (36), Emira Curića (27), Jasmina Rustemovića (36), Edina Žigovića (21), Adija Mekića (21), Dženana Šačića (22), Enesa Gilića (31) i Minje Bajagića (31).

U optužnici se navodi da je Edis Bunar, koji je označen kao organizator, zajedno sa suprugom i majkom razmjenjivao drogu i novac sa konzumentima u Sarajevu.

"Edis Bunar je neovlašteno i bez potrebnih dozvola ostalih stanara instalirao video-nadzor preko kojeg je pratio kretanje svih lica koja dolaze, pa su on i Nerma ostale članove grupe izvještavali o  kretanju onih za koje je pretpostavljao da su policajci", navodi se u optužnici.

Nerma Bunar je, između ostalog, optužena da je više puta sedamnaestogodišnjaku iz stana kroz prozor u kesi spustila drogu, dok je on u kesu stavio novac.

Belka Bunar je, navodi se, nakon što je njen sin Edis donosio veće količine kokaina, heroina, kanabisa i spida u stan, po njegovim uputstvima drogu čuvala, skrivala, vagala, prepakivala i nakon telefonskog poziva konzumenata pripremala.

U opširnoj optužnici naveden je niz ostalih detalja o djelovanju ove grupe, pa i to da je heroin sakrivan u plastičnim kutijicama kinder jaja.

"Optužene terete da su djelovali kao kriminalna grupa koju je organizovao Edis Bunar, te su od početka 2018. godine do marta ove godine kupovali i prodavali heroin, kokain, spid i kanabis na području Kantona Sarajevo. Drogu su prepakivali u manje paketiće za uličnu prodaju", potvrđeno je "Nezavisnim" iz Tužilaštva KS.

Osim za drogu, optužnica ih tereti i za nedozvoljeno držanje oružja i municije.

Postupajuća tužiteljka Tužilaštva KS uz optužnicu je predložila sudu produženje pritvora za osam optuženih, za njih šest produženje mjera zabrane, dok se jedna osoba brani sa slobode.

"Istovremeno, sudu je predloženo trajno oduzimanje audija Q7 od Edisa Bunara, oko 8.000 maraka od Nerme Bunar i oko 400 maraka od optuženog Eldara Spahića", naveli su iz Tužilaštva KS.

Podsjetimo, optuženi su uhapšeni u okviru akcije "Prizma" koju su sproveli pripadnici Federalne uprave policije 11. marta ove godine.  Edisova majka Belka  se sama predala policiji nakon što je u Njemačkoj saznala da tragaju za njom.

"Nezavisnim" je potvrđeno da je Edis Bunar do sada niz puta osuđivan. On je, kako je ranije objavljeno, 2011. godine učestvovao u razbojništvu kada je zajedno s kolegama opljačkao i pretukao trgovca dionicama na Alipašinom polju. Godinu dana nakon toga uhapšen je jer je osumnjičen za demoliranje buregdžinice "Derby" u istom sarajevskom naselju. Iste godine ranjen je u vatrenom obračunu.

Ponovo je uhapšen 2014. godine u okviru velike akcije "Malta", kada je palo 12 osoba zbog neovlaštene prodaje i proizvodnje kanabisa i heroina. Već sljedeće godine uhapšen je zbog oružja. Potom je jedno vrijeme proveo u zatvoru, a nedugo nakon što je izašao 2017. godine, ranjen je na Alipašinom polju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije