Hronika

Potvrđena optužnica protiv Šabana Nurića: Lažni profesor pobjegao u Kanadu? (FOTO)

Potvrđena optužnica protiv Šabana Nurića: Lažni profesor pobjegao u Kanadu? (FOTO)
Potvrđena optužnica protiv Šabana Nurića: Lažni profesor pobjegao u Kanadu? (FOTO)

BANJALUKA, GRADIŠKA - Osnovni sud u Gradišci potvrdio je optužnicu protiv Šabana Nurića iz Gračanice zbog falsifikovanja diplome i prevare, potvrđeno je u Okružnom tužilaštvu u Banjaluci.

Podsjećanja radi, "Nezavisne" su još u februaru 2013. godine prve objavile priču da je Nurić falsifikovao doktorsku diplomu američkog univerziteta Mičigen, koju je onda nostrifikovao u Ministarstvu prosvjete i kulture RS, a nakon toga na osnovu nostrifikacije predavao na više od 10 privatnih fakulteta širom BiH i Srbije. Takođe, pisali smo da je Nurić, koji je završio Pravni fakultet u Sarajevu, falsifikovao završeni magisterij na Univerzitetu u Beogradu, a onda i taj falsifikat priložio kao dokaz za nostrifikaciju diplome.

"Optuženi je u dva navrata lažne javne isprave upotrijebio kao prave i u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi lažnim prikazivanjem činjenica doveo i održavao u zabludi druge i time ih naveo da na štetu svoje imovine nešto učine, a imovinska šteta prelazi iznos od 10.000 konvertibilnih maraka", navedeno je u saopštenju Okružnog tužilaštva objavljenom na njihovoj stranici.

U optužnici, koja je objavljena na sajtu, je navedeno da je Nurić na osnovu falsifikata doktorsku diplomu nostrifikovao u februaru 2009. godine, a potom u septembru iste godine zasnovao radni odnos na jednom privatnom fakultetu u Gradišci.

"Radni odnos zasnovao je na radnom mjestu univerzitetski profesor i visokoškolsku ustanovu je održavao u zabludi lažno iznoseći činjenice da ima završene doktorske i magistarske studije, pa je predavao osam stručnih predmeta, a znao je da nema stečene ni doktorske ni magistarske studije tih visokoškolskih ustanova, te je tako stekao protivpravnu imovinsku korist u vidu mjesečnih univerzitetskih plata profesora i drugih primanja s obzirom na akademski status sve do 26. februara 2013. godine, te je tako oštetio Visoku školu '...' Gradiška za iznos od oko 40.000 maraka", navodi se u optužnici.

Na Nurićev broj danas se javila ženska osoba koja nas je obavijestila da se on trenutno nalazi na putu u Kanadi. Rekla nam je da joj nije poznato da li Nurić zna za optužnicu protiv njega.

"Ja vam, nažalost, ništa ne mogu reći. Ja se samo javljam na njegov telefon i primam poruke", objasnila nam je ona.

Škola koja je navedena kao žrtva Nurićeve prevare je Visoka škola "Primus" u Gradišci, čiji je vlasnik Ranko Bakić. Bakić nam je rekao da je izuzetno zadovoljan što je optužnica konačno podignuta, ali je i dodao da neće biti iznenađen ako je tačno da je Nurić u inostranstvu.

"Apsolutno me ne bi čudilo da je pobjegao od optužnice. Skoro svaki dan sam zvao Tužilaštvo i pitao šta je s tim predmetom. Ne znam jesu li svjesni šta je taj čovjek uradio za mlade ljude kojima je predavao", rekao je Bakić. On je istakao da je Nurić primljen da predaje na osnovu nostrifikovane diplome našeg ministarstva u koje, kako kaže, nije imao razlog da sumnja.

U Ministarstvu prosvjete i kulture su više puta na naše upite odgovorili da su odmah po saznanju da se radi o falsifikatu nostrifikovanu diplomu poništili i podnijeli krivičnu prijavu protiv Nurića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije