Hronika

Potvrđena optužnica protiv Suljića: Bježeći od policije napravio haos

Potvrđena optužnica protiv Suljića: Bježeći od policije napravio haos
Foto: N.N. | Potvrđena optužnica: S drogom u autu vozio trotoarom, žene i djeca bježali

VISOKO - Potvrđena je optužnica protiv Adela Suljića iz Visokog, pritvorenog, a ranije osuđivanog, koja ga tereti da je prije mjesec dana, s drogom u autu, bježeći od policije vozio i trotoarom na kojem su bili pješaci, a potom se zakucao u tri lokalne radnje.

Optužnicom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, koju je potvrdio Opštinski sud u Visokom, na teret mu se stavlja sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje, izazivanje opšte opasnosti te prodaja droge.

Optužen je da je 25. jula oko 10.20 u Visokom kod sebe držao radi prodaje više od 40 grama spida.

"Upravljajući ford fokusom, na kojem su bile tablice koje je skinuo sa svog drugog vozila, on je, krećući se iz pravca mjesta Arnautovići, dolaskom do raskrsnice tzv.  Ciglana, prošao kroz raskrsnicu dok je na semaforu bilo crveno svjetlo", navodi se u optužnici, a potvrđeno je "Nezavisnim novinama".

Kako se dodaje, skrenuo je potom u Ulicu branilaca i u blizini ugostiteljskog objekta pretekao dva vozila koja su se kretala ispred njega, što je uočila policijska patrola Policijske stanice Visoko u sastavu B.M., O.A. i H.B.

"Oni su za njim krenuli u službenom vozilu i na uočene prekršaje uključili zvučnu  signalizaciju  u  cilju  zaustavljanja  i sankcionisanja", stoji u optužnici.

Međutim, kako se navodi, kada je primijetio znakove za zaustavljanje, umjesto da stane, optuženi je ubrzao bježeći od policajaca.

"Dolaskom na raskrsnicu, zbog velike frekvencije auta i nemogućnosti kretanja vozilom, skrenuo je u lijevu stranu i nastavio kretanje trotoarom, kuda se kreću pješaci, među kojima i žene i djeca, koji su uspaničeno bježali i skakali ustranu da bi izbjegli da ih udari vozilom", navodi se u optužnici.

Na taj način je, dodaje se, svjesno izazvao opasnost za život tih građana, da bi dolaskom do Aleje šehida Resula ponovo skrenuo s trotoara na ulicu i nastavio kretanje  u  pravcu  Policijske  stanice  Visoko.

Tu je, dodaje se, policajac P.F., obučen u službenu policijsku uniformu, kojeg su kolege prethodno obavijestile da im on bježi, stao na sredinu pješačkog prelaza te ga pokušao zaustaviti, ali...

"On je samo ubrzao kretanje i krenuo prema policajcu P.F. u namjeri da ga udari vozilom, ali je to policajac primijetio i uspio se skloniti s pješačkog prelaza i tako izbjeći udar", ističe se u optužnici.

Optuženi je, dodaje se, nastavio vožnju, nešto kasnije skrenuo prema Ulici Alije  Izetbegovića, dok  su policajci sve vrijeme išli za njim s uključenim sirenama.

"U toj ulici on gubi kontrolu nad vozilom kojim je upravljao i udara u poslovne objekte krojač kože i konfekcije 'Alagić', 'Foto Beganović' te  Pizzerija 'Milano'", navedeno je u optužnici.

Na krojačnici je, dodaje se, šteta oko 800 KM, na fotografskoj radnji od 3.000 do 5.000 KM, a na piceriji oko 2.500 KM. Ali, ni tad se ovaj vozač ne zaustavlja.

"Odmah nakon udara vozilom i vidjevši da mu policajci prilaze, izašao je iz vozila i počeo bježati prema Ulici Tabhanska, dok su za njim u potjeru krenuli policajci O.A. i H.B.", ističe se u optužnici.

Oni su, dodaje se, trčeći iza njega i sustigavši ga vidjeli da on iz desne ruke odbacuje kese na krov garaže u toj ulici, gdje ga je H.B. i uspio stići i uz pomoć O.A. savladati.

Uviđajem je, ističe se, utvrđeno da je, što na krov garaže, što na ulicu pored nje, odbacio više od 40 grama spida, dok je u pretresu forda oduzeta digitalna vaga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije