Hronika

Potvrđena optužnica protiv banjalučkog advokata Stojana Vukajlovića

Potvrđena optužnica protiv banjalučkog advokata Stojana Vukajlovića
Foto: Velibor Tripić | Potvrđena optužnica protiv banjalučkog advokata Stojana Vukajlovića

BANJALUKA - Okružni sud u Banjaluci potvrdio je optužnicu protiv banjalučkog advokata Stojana Vukajlovića zbog krivičnog djela povreda zakona od strane sudije ili javnog tužioca u pomaganju, a koju je podiglo Republičko javno tužilaštvo, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala.

Optužnica Vukajlovića tereti da je krivično djelo počinio u predmetu Osnovnog suda u Banjaluci na kojem je radio i bio zadužen sudija Nebojša Pejović.

"Odnosi se na postupak izvršenja na nepokretnostima tražioca izvršenja grada Banjaluka, protiv izvršenika Miloša Šmitrana iz Banjaluke, radi naplate novčanog potraživanja od 539.410 KM prodajom  šest nekretnina ukupne procjenjene vrijednosti od 566.800 KM i namirenja tražioca izvršenja. Zajedno i po prethodnom dogovoru sa istim, dogovorio je učešće u javnom nadmetanju, sa ciljem da bude  izabran kao najpovoljniji ponuđač, onemogući ostale ponuđače da učestvuju u javnom nadmetanju i kupi predmetne nekretnine  ispod njihove procijenjene vrijednosti,  odnosno za polovinu njihove procijenjene vrijednosti", navodi se u saopštenju Republičkog javnog tužilaštva.

Kako se dodaje, na održanom javnom nadmetanju, suprotno odredbama Zakona o izvršnom postupku, ponuđene su na prodaju zajedno sve predmetne nekretnine za iznos od 283.400KM bez mogućnosti  pojedinačne prodaje nekretnina. Time je isključeno nadmetanje ostalih ponuđača, koji su  iskazali interesovanje za kupovinu pojedinačnih nekretina  i pri tom platili  propisani iznos obezbjeđenja,  pa je tako svih šest nekretnina prodano optuženom  za navedeni iznos. 

"Krivični predmet protiv Nebojše Pejovića  u vezi sa predmetnim krivičnim  djelom  je proveden i okončan pred Okružnim sudom u Banjaluci,  a isti je oglašen krivim i osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od jedne godine, istom je izrečena i novčana kazna u visini od 40.000KM, te mjera bezbjednosti zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti u trajanju od pet godina", navodi se u saopštenju.

Komentarišući optužnicu, Vukajlović je za "Nezavisne novine" rekao da se radi o besmislenoj optužnici koja je iskonstruisana od strane određenih osoba i pripadnika Tužilaštva.

"Oni imaju sasvim druge motive i žele da u izbornoj kampanji usmjere sve protiv ljudi koji rade čestito svoj posao", rekao je Vukajlović.

 

 

 

                                                                                               

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije